U Tuzli nema mjesta za stereotipe: Ponovo nam stiže Merlinka

U Tuzli nema mjesta za stereotipe: Ponovo nam stiže Merlinka 23/02/2017

Po treći put, u Tuzli će biti upriličen regionalni festival queer umjetnosti i filma Merlinka. U organizaciji Tuzlanskog otvorenog centra i Grada Tuzla, posjetitelje/ce 24. i 25. februara očekuju dva dana filmova, druženja, diskusija i zabave.

Prije samog svečanog otvorenja, 24. februara u 13 sati u Američkom kutku Tuzla bit će održana promocija dvije publikacije: ”Vodič kroz administrativnu proceduru upisa prilagodbe spola u BiH”, autorice Edita Miftari i ”Tijela koja nadilaze binarnost”, te ”Preporuke za unapređenje pravnog i medicinskog pristupa interspolnim osobama u BiH” autora Darka Pandurevića. Ovaj događaj TOC radi u suorganizaciji sa Sarajevskim otvorenim centrom.

Festival se svečano otvara u 19 sati u Ateljeu Ismet Mujezinović kratkim filmom ”I know what you are, but what am I?” rediteljice Nađe Sinić. Fokus filma je transrodna osoba Kris koji kroz svoje umjetničko stalaštvo želi izraziti svoju sasvim intimnu priču. ”Tema koja se trebala predstaviti obuhvatala je ranjive grupe društva u Bosni i Hercegovini. Tada sam smatrala, a i još uvijek smatram, da su transrodne osobe na najvećem udaru. Određene grupacije našeg društva jednostavno ne mogu shvatiti kako i zašto neko može biti transrodna osoba. Kroz film sam to htjela objasniti.” kaže redieljica Nađa Sinić.

Prvu noć festivala, u 20 sati počinje dugometražni dokumentarac o Madonninim plesačima ”Zauzmi pozu” koji priča o periodu velike stigme gay populacije kada su oni na pozornici i u filmu ”Truth and dare” nalazili načine da se iskažu i da pobijede društvene konvencije. Poslije filma, posjetitelje/ice očekuje koktel i zabava.

Drugog dana festivala, 25. februara u 13 sati festival se nastavlja diskusijom ”Umjetnost i LGBTI aktivizam” o umjetnosti koja promiče LGBTI prava i aktivizam. O temi će govoriti Nađa Sinić, rediteljica, Selma Kešetović, spisateljica i Nera Mešinović, aktivistica. Od 17 sati prikazat će se revija kratkih filmova, a potom film ”Bolesno” koji govori o poznatom slučaju u Hrvatskoj kada su roditelji nasilno zatvorili kćerku u psihijatrijsku ustanovu. U 20h bit će prikazana njemačka komedija-dramu ”Gdje si krenuo, habibi?” Tora Ibena.

Festival se zatvara velikim partyjem u Urban Beatz Lounge Baru sa početkom u 22 sata. Svi/e su dobrodošli/e i sve su projekcije potpuno besplatne!

Festival.ba