”Šarlatani” najavljuju ”Drugačije dane”

”Šarlatani” najavljuju ”Drugačije dane” 21/03/2017

Engleski indie rock bend “The Charlatans” objaviće svoj novi album „Different Days“ za izdavačku kuću BMG. Album, trinaesti po redu, su u svom studiju producirali sami članovi benda, ali su mu doprinos dali i pjevač benda The Jam – Paul Weller, bivši gitarista benda The Smiths – Johnny Marr, kao i pisac Lan Rankin i glumica Sharon Horgan.

Ko su ”The Charlatans”?

Bend je načelno osnovan od strane basiste Martina Blunta u West Midlandsu. Pridružio je bendu svoje sugrađane Roba Collinsa (klavijature), Jon Brookesa (bubnjevi), Jona Bakera (gitara) i pjevača Baz Ketleya koji je uskoro zamijenjen Timom Burgeesom. Iako je ime The Charlatans korišteno kada je početna postava benda živjela u West Midlands-u , mnogi izvori ukazuju na to da je bend osnovan u Northwich-u u Chesire-u. Moguće je da se to dogodilo zato što se bend preselio u Northwich, rodni grad pjevača Tima Burgeesa, prije nego što je izdat njihov debi „Indian rope“ 1990. za njihovu ličnu izdavačku kuću Dead Dead Good Records

Debi singl „Indian rope“ se dokazao kao indie hit i grupa je uskoro počela da radi pod jačom izdavačkom etiketom Beggars Banquet (van snimanja Situation Two) na vrijeme za izdavanje pjesme „The only one I know“ koja je dostigla u Top 10 na UK listi singlova. Ova pjesma se i dalje smatra indie klasikom. Sljedeći singl „Then“ i debi album „Some friendly“ izdati su kasnije te godine. U to vrijeme The Charlatans su morali svom imenu da dodaju UK prilikom američke turneje jer je prije njih postojao  istoimeni rock bend iz 60-ih. Baker je napustio bend 1991. poslije singla „Over Rising“ i zamijenjen je Mark Collins-om. Tada je bend započeo i saradnju sa poznatim producentom Flood-om sa kojim su radili svoj drugi album „Between 10th and 11th“. Izdat 1992. album nije uspio da dostigne top 20 u UK ali svejedno singl „Weirdo“ je to postigao što im je održalo pažnju javnosti. Kasnije te godine bend se susreo sa još jednim problemom. Naime, Rob Collins je optužen za oružanu pljačku pošto je njegov prijatelj opljačkao radnju sa alkoholnim pićima dok ga je ovaj čekao u kolima. Collins se se na sudu izjasnio da nije bio umešan u pljačku i priznao da je pogriješio što je poslije pljačke odvezao svog prijatelja. Na sudu je optužen za „saučešće u pljačci“ i dobio je kaznu od četiri mejseca zatvora.

Album koji je uslijedio „Up to our hips“ (1994) zauzeo je osmo mjesto na UK listi singlova. 1995. četvrti album, koji nosi ime benda, otvorio im je ponovo put ka uspijehu, a singl „Just When You’re Thinkin’ Things Over“ je našao svoje mjesto na top 20 UK listi singlova. I kada je sve djelovalo u redu u vezi sa bendom, klavijaturista Rob Collins je poginuo u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila tokom snimanja album „Tellin’ Stories“ 21. jula 1996. The Charlatans su odlučili da nastave rad sa Martinom Duffyjem, klavijaturistom Primal Scream-a koji je nekad svirao i u grupi Felt. „Tellin’ Stories“ je izdat 1997. i sadržao je doprinos Roba Collinsa kao i Martina Duffy-ja. Singlovi “One to Another”, “North Country Boy” i “How High” su postali dotadašnji najveći hitovi ove grupe u UK.

Nakon izdavanja kompilacije „Melting Pot“ ugovor sa izdavačkom etiketom „Beggars Banquet“ je istekao i bend prelazi u „Universal Records“. Burgees je izjavio da su odnosi sa „Beggars Banquet“-om ostali dobri i da je bend uživao u saradnji sa nezavisnom izdavačkom kućom ali da za osam godina nisu postigli skoro nikakvu zaradu. Album „Us and us only“ predstavlja početak nove ere za The Charlatns. Prvo izdanje za Universal sa novim klavijaturistom Tony Rogers-om je bendu doneo prizvuk country muzike pod uticajem ljubavi Tima Bugrees-a prema muzici Boba Dylana. Naredni album „Wonderland“ na kom se oseća uticaj soul-a je izdat 2004. Konačno, 2004. je usledio album „Up at the Lake“ koji je više ličio na tradicionalni zvuk Charlatnsa.

Bend je izdao svoj deveti album 10. aprila 2006. prvi za Sanctuary records. Nazvan „Simpatico“ album je imao primese reggae-a i dub-a a omiljene pesme fanova sa ovog albuma bile su “NYC (There’s No Need to Stop)”, i prvi singl „Blackned Blue Eyes“ koje je producirao Jim Lowe.

U oktobru 2007. izdat je novi sing „You cross my path“ koji je mogao besplatno da se daunluoduje na sajtu XFM. Istoimeni album dobio je svoje fizičko CD/LP izdanje u maju 2008. za izdavačku kuću Cooking Vinyl.

Festival.ba