Intervju: Umjetnost se njenim imenom zove – Alma Demirović Crystal

Intervju: Umjetnost se njenim imenom zove – Alma Demirović Crystal 09/04/2017

Alma Demirović, sada već poznata kao Crystal, mlada Tuzlanka s adresom u Sarajevu. Umjetnost se proteže kroz cijelo njeno djetinjstvo. Kao djevojčica, krenula je u Muzičku školu, ali je od toga odustala. Njena ljubav prema umjetnosti odvela ju je do srednje Građevinske škole, a nakon nje je svoj umjetnički duh nastavila razvijati na Likovnoj akademiji. Do sada je objavila dvije pjesme ”Savršen tren” i ”Zagrli me jako” koje su velikom brzinom osvojile publiku. Za online magazin Festival.ba, Alma je pričala o svojim umjetničkim, ali i muzičkim počecima kao i planovima.

- Kakvi su bili tvoji umjetnički počeci u životu?

Oduvijek sam bila posvećena umjetnosti, od malih nogu sam crtala i to mi je bila i ostala najveća ljubav, te sam nastavila da to njegujem na Akademiji Likovnih Umjetnosti u Sarajevu. Ali i muzika definitivno zauzima posebno mjesto u mom životu. Pjevala sam na školskim priredbama, kako u horu tako i solo. Starija sestra je imala dječiji sintisajzer, na kojem sam odsvirala prve note sevdalinki, koje je mama pjevala dok je prala suđe u kuhinji. Nisu u početku vjerovali, mislili su da mi je neko pokazao. Tako da su me odveli na prijemni u muzičku školu da se uvjere u talenat… Pohađala sam muzičku školu, svirala sam klavir. Međutim, odustala sam pred samu maturu i tehnički je nisam završila, ali mislim da papir nije toliko bitan koliko nagrade koje sam osvojila.

- Kada si shvatila da je muzika umjetnost koju želiš njegovati i profesija kojom se želiš baviti?

Sa 12 godina sam definitivno odlučila da ću pjevati. I mislim da je taj momenat bio ključan za ovo gdje sam sad. Uopšte nije “preko noći”.


Alma smatra da ima dovoljno prostora i mogućnosti u Bosni i Hercegovini za uspjeh mladih umjetnika jer, kako kaže, skoro da se niko i ne bavi muzikom. Samo treba biti kvalitetan i istrajati. Do sada je objavila dvije pjesme koje su za kratko vrijeme postali hitovi. Tajna uspjeha leži u kvalitetu, ističe mlada tuzlanka.


- Da li imaš svog muzičkog uzora, nekoga ko ti je primjer i motivacija da napreduješ?

Mnogo je njih uticalo na mene u različtim periodima, što se može čuti u mojim interpretacijama. Ne mogu izdvojiti nikoga posebno, ali kako njih ne poznajem lično, mislim da je moj partner Azur Jahić sa kojim radim ustvari najveći uzor, a i ujedno najveća podrška. Njegova posvećenost je zarazna.

13503127_1747194345524465_8296682892847311191_o


Iako je u Bosni i Hercegovini muzička scena najbolje prihvatila zabavnu muziku, odnosno pop žanr, Almu to ne sprječava da radi ono što voli. Istrajna je u svojim ukusima i namjerava održati kvalitet rada.


- Da li je u planu izdavanje nekog CD izdanja, ili u tvom fazonu možda ploče?

Album je u pripremi, radimo punom parom. Ostale su neke finese, nadam se da ćemo ga izbaciti sa sljedećim singlom. Album će vjerovatno biti u digitalnoj formi, obzirom da je potražnja za CD-ove i ploče jako mala.

- Imaš li poruku za publiku, neku preporuku?

Dođite na svirke i buduće koncerte, da se družimo!

Azra H./Festival.ba