Intervju | Zona Iskljuchenja za sve one koji mir pronalaze u muzici

Intervju | Zona Iskljuchenja za sve one koji mir pronalaze u muzici 23/04/2017

”Vila mojih očiju, dođi i zaštiti me od crnih noći i tamne moje sjete. Sačuvaj jedno dijete umorno od lažnih glasova, pruži ruku mu da zna, da tu je vila njegova.” stihovi su pjesme Zone Iskljuchenja koja je nakon novog aranžmana ponovo zaživjela među publikom, te postala jedna od omiljenih.  Zona Iskljuchenja je bosanskohercegovačka rock grupa nastala 1995. godine u Goraždu. Grupa dječaka okupljena u ovom muzičkom sastavu su prvobitno ime Paradox promijenili u Zona Iskljuchenja, aludirajući na status kojeg je UN u ratu dodijelio njihovom rodnom gradu.

Istom količinom ljubavi, posvećenosti, željom i žarom ovi dječaci njeguju svoju muziku, iznova gradeći muzičku scenu i praveći bolji status za nju. Sa već više od 20 godina muzičke karijere, i dalje hrabro stvaraju, muziku, umjetnost. Za online magazin Festival.ba o Zoni Iskljuchenja priča Dženan Hadžović.


-Grupa Zona Iskljuchena nastala je nedugo iza završetka rata. Koliko je rat utjecao na vašu odluku o sklapanju benda i same muzike u bendu? 

Zona je zapravo nastala u ratu, a ne nakon, tako da mogu reci da je rat imao presudnu ulogu za nastanak benda. U vrijeme kad nije bilo interneta, tv-a i današnjih komotnosti, vrlo malo stvari je bilo tu koje bi pružile radost, ispunile dušu ili dale priliku za kreativno umjetničko djelovanje. Tako se grupa drugara skupila u bend sa ciljem da već tada ostavimo nešto iza sebe. I evo nas i danas, 22 godine kasnije…isti oni klinci.

-Bili ste pobjednici na festivalu u Goraždu “Tamo gdje ljubav počinje”. Da li vam je to bio vjetar u leđa da nastavite sa autorskom muzikom i koliko je danas mladim muzičarima potrebno da sviraju na festivalima takmičarskog tipa?

Svakako da jeste to bio podstrek, ali već i ranije smo se mi bacili na autorski rad, nešto što je danas možda i teže ostvariti, jer niko nema strpljenja u razvoju muzičara, svi bi nesto preko noći u ovom hiper brzom društvu. Nažalost, smisao takmičarskih festivala u regionu se izgubio, jer su svi postali namješteni, pa čemu farsa takmičenja?!

-Na prvom albumu ste počeli raditi već 1999 godine, ali je objavljen tek 2006. godine. Zbog čega je ta realizacija albuma trajala toliko dugo? Da li je u Bosni i Hercegovini teško izdati album? 

Razlog krajnje jednostavan-novac! Nažalost, danas kvalitet nije presudna stvar, već koliko novca imate. U ispravnom društvu, neki urednik, producent ili menadžer bi prepoznao kvalitet te uložio u taj projekat s određenim rizikom. Upravo tako smo dobili muzičke veličine u bivšoj Jugoslaviji. Danas svako ko ima novca može snimiti i s tim novcem platiti muzičke urednike i vlasnike medija da tu muziku vrte. Ne postoji objektivna muzička kritika niti standard koji se treba zadovoljiti, iako se mnogi kriju iza te maske…zona iskljuchenja


Oni koji se bave muzikom znaju koliko nastupi i snimanja znaju biti stresna, naporna, ali i komična. Jednu od anegdota sa snimanja horskih vokala za pjesmu ”Priča”, prenosi Dženan. ”Ušli smo u studio, zajedno sa svim prijateljima koji su se našli u studiju u tom trenutku, da zajedno otpjevamo tu stvar. Jedan od njih je nakon nekog vremena molećivim glasom zavapio “molim vas mogu li i ja da stojim na jamboliji?” Tada smo shvatili da su tonci po parketu prostrli komad prostirke, kako bi spriječili odbijanje zvuka, i svi smo bili na toj prostirci osim ovog koji je mislio da je to nešto bitno…”


-Drugi album ste predstavili kroz dvije godine sa simboličnim nazivom ”13 soba” kao 13 godina rada. Zbog čega se bend zatvara ovim albumom u svoju zonu isključenja? 

Instinktivno. Nije da smo imali namjeru, neke se stvari jednostavno dese. Malo mi je žao tog albuma, jer nije dobio medijsku pažnju koju vjerujem da zaslužuje, ali tako je u muzici. Previše varijabli utiču na uspjeh i jednostavno mnogo toga se mora poklopiti da bi se uspjelo!

-Nakon drugog albuma, Zona je napravila pauzu od osam godina. Gdje ste bili svih tih godina? Da li ste se odvojili od muzike ili samo od publike?

Pauza je trajala nesto kraće. Zapravo, nakon četiri godine se bend okupio sa novim gitaristom, a razlog pauze su bile privatne obaveze. Opet kažem, sudbina nam je nametnula pauzu, a ne naša želja. A mi se nikad nismo odvojili od muzike, naprotiv i u pauzi smo radili i stvarali. Druge četiri godine smo radili na ovom posljednje, albumu.

-Na scenu ste se vratili teatralno sa odličnim pjesmama. Da li je Omar Softić bio zadužen za vaš povratak na muzičku scenu? Šta vas je navelo da se ponovo vratiti svojoj publici? 

Naš povratak je bio neminovan, jer je želja za nastavkom bila tu. Pitanje je bilo ko će uskočiti na Krugerovo mjesto i odabir je pao na Omara. Prirodan odabir, obzirom da je odrastao uz Zonu, te svirao i snimao ranije sa nama. On je zaslužan za sve akustučne dionice na drugom albumu. A pjesme su takve, jer smo zaista posvetili trud i vrijeme da zvuče dobro i zadovoljstvo nam je kad to ljudi prepoznaju!

-Pjesma ”Vila” je svoju popularnost dobila tek nakon što ste je snimili u akustičnoj verziji. Zbog čega ste došli na ideju promjene aranžmana pjesme? Da li publika više voli balade ili energičniji rock?

Mogao bih reći da je ovako bliža širim narodnim masama, ali to nije bio razlog zašto smo se odlučili na ovu varijantu. Vec duže imamo plan da sav materijal publici pokažemo kako on izvorno zvuči, na akustici. Svakako mnogo više toplih emocija se ovako izrazi. A za ovaj aranžman Vile zaslužan je naš basista Neni koji me je zamolio da prepakuje moju autorsku pjesmu u novo ruho i čini se da je opet napravio odličan posao!

-Po vašem mišljenju, kakva je muzička scena u Bosni i Hercegovina, a kakva publika? Ko je kome podređen? 

Po meni sama scena je odlična, i afirmirana, i demo scena. Međutim, problem je u nedostatku prostora da se to publici pokaže. Nedostatak medijskog prostora, festivala koji ce pružiti priliku kvalitetnim bendovima, ali i vlasnika klubova koji će takvim bendovima pružiti šansu ne gledajući slijepo finansijsku dobit. Ne samo kod nas, već i u regionu, bolje je sve sto je tuđe!

-Kako Zona Iskljuchenja stoji sa nastupima u Bosni i Hercegovini, ali i u regionu? Planirate li neke svirke, koncerte u skorije vrijeme?

Već imamo dogovoreno pet nastupa i u fazi smo intenzivnih pregovora za nastupe na raznim festivalima u zemlji i regionu. Želimo “Trenutak, sat , godinu” donijeti uživo svima koji to žele.


Zona Iskljuchenja će u oviru promocije albuma “Trenutak, sat , godinu” nastupiti u Srebrenku u Clubu Marshall 12. maja, a dan kasnije u Lukavcu u BBCC-u 13. maja. Zona poručuje  da budete istrajni i nepokolebljivi u tome što radite. R’n’R predstavlja mnogo odricanja, truda i borbe sa vjetrenjačama!

Azra H. / Festival.ba