13. augusta premijera filma o dolasku Bruce Dickinsona u ratno Sarajevo

13. augusta premijera filma o dolasku Bruce Dickinsona u ratno Sarajevo 22/07/2016

Svjetska premijera filma “Scream For Me Sarajevo” bit će održana 13. augusta 2016. godine s početkom u 15:00 sati u sarajevskom kinu Cinema City. Premijera je predviđena za Sarajevo Film Festival, gdje će otvoriti Takmičarski program za Dokumentarni film.

Bruce Dickinson, pjevač grupe Iron Maiden došao je u opkoljeno Sarajevo 1994. godine, kada je i održao koncert u Bosanskom kulturnom centru. Ideja o nastanku filma potekla je od autora Jasenka Pašića, dok je režiju potpisao Tarik Hodžić. Za cjelokupnu realizaciju filma bila je zadužena Prime Time produkcija iz Sarajeva na čelu s producentom Adnanom Ćuharom.

“Scream For Me Sarajevo” je film o životu

Ideja za film nastala je noći kada je autor filma Jasenko Pašić pročitao priču Chrisa Dalea o koncertu Brucea Dickinsona 1994. u Sarajevu. Tada je krenula potraga za ljudima koji su te noći bili u BKC-u i sklapanje priče koja je rezultirala filmom. Tatjana Bonny, Alex Elena, Tarik Hodžić i Adnan Ćuhara su ljudi koji su zajedno sa autorom kreirali ovaj film, koji prikazuje svu surovost i sav užas opsade Sarajeva, ali i to kako su ljudi, u takvim uvjetima, kako sami kažu, normalno živjeli.

Film će nakon svjetske premijere na SFF-u  imati i svoje festivalske projekcije, kao i svjetsku distribuciju.

festival.ba