BanjalukAnima

Međunarodni festival animiranog filma

Tradicija filmske animacije u Banjoj Luci počela je krajem šezdesetih godina prošlog vijeka a kulminirala je 1971. godine, kada se u ovom gradu održao Majski festival animiranog filma BANJALUKA 71, prvi te vrste na prostoru ex-Jugoslavije. Narednih godina festival animiranog filma transformisao se u filmsku manifestaciju pod nazivom Festival filmskog stvaralaštva (FFS). Poslije nekoliko godina održavanja festival se postepeno ugasio, a sa njegovim nestankom na duži period prestaje i bioskopsko prikazivanje kratkih animiranih filmova. U godinama koje su slijedile, u gradu na Vrbasu redovno su prikazivani svi svjetski značajniji dugometražni animirani filmovi.

Interes za kratki animirani film u Banjoj Luci obnovila je grupa mladih filmskih radnika Asocijacije za vizuelne umjetnosti FENIX ART 2005. godine. Kao i na prvom festivalu, FENIX ART je upriličio veliku retrospektivu “Zagrebačke škole animiranog filma” sa 44 odabrana filma svjetski afirmisane škole animacije. Popularizacija forme kratkog animiranog filma nastavljena je revijama na kojima je prikazano više od 300 animiranih filmova (“Dani Zagrebačke škole animiranog filma” – 2005. godine, “Revija animiranog filma” – 2006. godine i “Dani animiranog filma” – 2007. godine).

Međunarodni festival animiranog filma BANJALUKA 2008. u organizaciji Asocijacije za vizuelne umjetnosti FENIX ART predstavlja istorijski kontinuitet filmske animacije u Banjoj Luci, koja svoje korijene i početke ima u Majskom festivalu animiranog filma 1971. godine.

Kontakt:

banjaluka@banjalukanima.org

http://www.banjalukanima.org/