Beton Fest

3D ulični festival

11901458_944917478880442_6560520904848568798_oStreet art festival, riječ bukvalno prevedena sa engleskog jezika znači festival ulične umjetnosti, jeste pojam gdje Street art kao krovni termin definira oblike audio i video umjetnosti stvorene na javnim mjestima, te predstavlja slobodu stvaranja umjetničkog djela izvan konteksta tradicionalnih umjetničkih formi. Street art forme najčešće predstavljaju ulično slikarstvo, ulične instalacija ili skulpture, te razni performansi poput svirki, plesa i ostalih oblika moderne urbane kulture i umjetnosti.

Ovakvi festivali održavaju se svake godine širom svijeta u gotovo svakoj zemlji, odnosno većem gradu. Ovakva vrsta festivala spaja mlade umjetnike cijelog svijeta, koji kroz učešća na festivalima razmjenjuju znanja, vještine i iskustva. Ono sto Sarajevo 3D street art festval čini drugačijim, jeste činjenica da se u sklopu ovih festivala oslikava posebna tehnika tzv. 3D slikanje, koje predstavlja optičku iluziju na betonu, asflatu, 3D sliku koja se jasno vidi iz samo jedne tačke i iz određene perspektive. Te 3D slike se fotografišu i postaju atrakacije koje se dijele putem interneta i tako prevazilaze granice vremena i prostora. Iako traje do prve kiše, fotografija ostaje vječno kao uspomena na lijepo sjećanje.

Sama forma inspirisana je italijanskim Madonarima, lutajućim likovnim umjetnicima koji su vijekovima putovali duž Italije i na pločnicima trgova slikali religiozne motive. Poslije Drugog svetskog rata, Madonarima se gubi svaki trag. Tokom godina, ova vrsta umetnosti se razvija u 3D iluzionističko ulično slikanje. Jedan od najpoznatijih umjetnika u ovoj oblasti je amerikanac Kurt Viner, nekada zaposlen u NASA.

Godine 1982 Kurt Wenner, američki slikar, započeo je ulično slikarstvo u Rimu. Do 1983. je koristio već postojeći anamorphic oblik umjetnosti crtanja na ulici, koristeći se četkanjem slikarskog pastela. On je 1984. godine u Rimu započeo eru 3D umjetnosti po ulicama, što je i dokumentovano od strane National Geographica u njihovom filmu „Remek-djela u Kredi“. Iste je godine osvojio titulu “Maestro Madonnaro” na festivalu Grazie.

Prvi međunarodni festival uličnog slikanja održao se 1972.godine u Grazie di Curtatone, Italija. Cilj takmičenja je bio snimiti i zadnji praktični rad ove tradicionalne umjetničke forme.

Tokom proteklih desetljeća razni umjetnici su razvili nove stilove, temeljene na radu umjetnika kao što su Andrea Mantegna, MC Escher, Michelangelo, Hans Holbein i drugima. Danas je ovo djelo se zove 3D Ulično Slikarstvo, 3D umjetnost trotoara, 3D Umjetnost krede, 3D Sidewalk umjetnost, 3D iluzija, anamorphic ili jednostavno 3D.

Godine 1987, Wenner i Manfred Stader uveli su ulično slikarstvo na Old Mission Santa Barbari, Kalifornija. Radilo se o prvom među brojnim događanjima u Sjedinjenim Državama, a po uzoru na talijanski festival. Kasnije, u ranim 1990-ih Michael Kirby je počeo raditi u Evropi kao ulični slikar stvarajući originalniji rad temeljen na suvremenim pitanjima, a ne na klasičnim idejama i dizajnima.

 

Kontakt

Adresa: Čekaluša 64, Sarajevo

Telefon: 061 817 445

Mail: info@betonfest.com

ID: 4201722740009