Češki klavirski duo Helena i Radomir Melmuka nastupaju u Tuzli

Češki klavirski duo Helena i Radomir Melmuka nastupaju u Tuzli 09/05/2017

Češki klavirski duo, koji sačinjavaju Helena i Radomír Melmuka nastupit će u četvrtak, 18.maja u BKC-u u Tuzli sa početkom u 20:00h.

Slavni klavirski duo će interpetirati kompozicije  Dvořáka, Smetane, Trojana, kao i Čajkovskog i Brahmsa, a koncert će izvesti u čast profesora Čestimira Dušeka, nekadašnjeg profesora i direktora Muzičke škole u Tuzli.

Ovaj koncert klasične muzike organizuju predstavnici Ambasade Republike Češke uz pomoć učenika JU Srednje muzičke škole u Tuzli. Ulaz na koncert je slobodan.

Helena i Radomír Melmuka zajedno sviraju od 1965. godine, kada su nastupili prvi put na koncertu u Karlovim Varima.  Rade na interpretaciji i propagiranju stvaralaštva, prije svega češkog, na klaviru za četiri ruke kao i na dva klavira. Njihovo koncertno iskustvo je veoma bogato. Osim svoje zemlje najviše su popularni u Italiji, gdje su nastupali mnogo puta te vodili majstorske kurseve (Rimini, Neapol, San Remo, Brixen) te snimali (Ricordi). Imali su turneje u  Poljskoj, Njemačkoj, Švajcarskoj, Francuskoj, Španiji i Portugalu, svirali su na Gibraltaru, u Andori, Meksiku, Argentini, Turskoj i Iranu. Bogato iskustvo imaju i iz gradova bivše Jugoslavije.

                                                                                                                                                                                                                    Festival.ba