Četvrti dan Festivala bosanskohercegovačke drame i autorskog teatra Zenica

Četvrti dan Festivala bosanskohercegovačke drame i autorskog teatra Zenica 09/05/2017

Četvrti dan Festivala bosanskohercegovačke drame i autorskog teatra Zenica – Sarajevo 2017. protekao je u znaku obilježavanja ulaska u četvrtu deceniju boravka u sadašnjoj zgradi Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

U 18:30 sati u Konferencijskoj sali BNP-a je promovisana knjiga Fuada Tabaka “Zašto ova neman raste?”. Na promociji su učestvovali Fuad Tabak, Miroljub Mijatović, Lana Zablocki-Džehverović, Lamija Salihović i Nedžad Fejzić. Izdavač knjige je Bosansko narodno pozorište Zenica.

U 19:15 sati u Donjem foajeu BNP-a je otvorena izložba fotografija Muhameda Badija Tunovića “Moje Pozorište – Moja Fabrika”, koja je posvećena sanaciji fasade zgrade BNP-a. Nakon izložbe na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica je upriličena premijera filma “Moje pozorište – Moja Fabrika”.

U okviru Takmičarskog programa na Velikoj sceni BNP-a je izvedena predstava “Moja Fabrika” nastala prema tekstu Selvedina Avdića, u režiji Selme Spahić i u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

U predstavi igraju: Adis Mehanović, Anđela Ilić, Benjamin Bajramović, Lana Delić, Miki Trifunov, Miroljub Mijatović, Nusmir Muharemović, Predrag Jokanović, Sabina Kulenović, Saša Handžić, Selma Mehanović, Siniša Vidović, Snežana Vidović i Zlatan Školjić.

Kostimografiju i scenografiju predstave potpisuje Sabina Trnka, scenski pokret i koreografiju Thomas Steyaert, a izbor muzike Basheskia & Edward EQ.

Ovaj pozorišni komad govori o specifičnom odnosu grada i njegove Fabrike, radnika i radnica, njihovom nekadašnjem i današnjem životu, te odnosu grada Zenice i nekadašnje Željezare Zenica. Gradska sredina je rasla i razvijala se upravo zahvaljujući razvoju zeničke Željezare. Predstava kombinira materijale iz knjige, te izjave radnika i radnica Željezare Zenica koji su i danas neraskidivo vezani za fabriku. Prati odnos grada i fabrike od njenog nastanka krajem 19. stoljeća do danas.

Večeras, petog festivalskog dana na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica u 20:00 sati će biti izvedena predstava “Mrtve ribe plivaju na leđima”, nastala prema tekstu Josipa Mlakića, u režiji Tanje Miletić-Oručević i u koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, Narodnog pozorišta u Mostaru i Bosanskog narodnog pozorišta Zenica

festival.ba/Služba za odnose s javnošću BNP Zenica