Dan i noć Jordia Savalla u Sarajevu

Dan i noć Jordia Savalla u Sarajevu 21/10/2016

Petak, 21. oktobar je u Sarajevu svojevrstan dan španskog muzičara i virtuoza na violi da gamba maestra Jordija Savalla.

U Gradskoj vijećnici će u 19.00 i 21.00 biti održana dva koncerta tradicionalne muzičke baštine Balkana u izvedbi maestra Savalla i njegovog ansambla Hesperion XXI sa gostujućim muzičarima. Ovi koncerti su organizovani povodom proslave prestižne evropske nagrade za kulturno naslijeđe Grand Prix 2016 koju je Europa Nostra zajedno sa Evropskom komisijom dodijelila uposlenicima i aktivistima Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine uz podršku UG Akcija.

Zbog ograničenog kapaciteta Vijećnice i veličine ansambla, nastupima će moći prisustvovati relativno mali broj posjetilaca. Prednost je data samim laureatima nagrade: uposlenicima i aktivistima Zemaljskog muzeja. Svi posjetioci koji su bili zainteresirani za ove koncerte a koji su u prethodnim danima kontaktirali agenciju Gramofon, koja radi organizaciju koncerata u Vijećnici za Europa Nostru, dobili su pozivnice koje omogućavaju prisustvovanje koncertu, s obzirom da je ulaz na koncert besplatan.

U toku prijepodneva, zainteresirani građani Sarajeva su imali priliku da uživaju u kratkom prigodnom koncertu Jordija Savalla i ansambla Hesperion XXI tokom centralne proslave Grand Prix 2016 nagrade u Zemaljskom muzeju.

Održavanje večerašnjih koncerata u Vijećnici pomogli su EU Program “Kreativna Evopa”, Vijeće za regionalnu saradnju, Fondacija Jordi Savalla, Evropska kulturna fondacija i Grad Sarajevo.

Također večeras, sasvim slučajno, u Narodnom pozorištu bit će izveden balet Mare Nostrum uz snimljenu muziku koju je odabrao i izveo maestro Savall sa svojim ansamblom tako da je 21. oktobar dan u znaku Jordija Savalla u Sarajevu.

gramofon/festival.ba