Danas se održava prvi bh. Drama Slam

Danas se održava prvi bh. Drama Slam 20/05/2016

Danas, 20. Maja u 20:00 sati u kinu Kriterion održati će se prvi bosanskohercegovački Drama Slam. To je jedinstveno takmičenje za dramske pisce koji pišu kratke drame, glumci ih izvode prvi put, a publika odlučuje o pobjedniku.

Takmičenje će voditi austrijski režiser i glumac Jimi Lend u saradnji sa organizacijom Public Room Sarajevo, a sve u sklopu Artist in Residence programa koji vodi ova sarajevska organizacija.

Drama Slam predstavlja zanimljivo i zabavno takmičenje za dramske pisce. Sedam bh. autorica i autora pišu kratke drame koje će dvije glumice i dva glumca, koji nikada ranije nisu vidjeli ove tekstove, izvesti prvi put.  Autori će predstaviti dramske tekstove i dati osnovne scenske upute glumcima. Nakon što se izvedu svi tesktovi, publika će demokratski, putem glasanja, odlučiti ko je pobjednik i ko će biti prvi bosanski Drama Slam šampion svih vremena.

Organizacija Public ROOM Sarajevo od 2013. godine vodi program Artist in Residence. U saradnji sa Štajerskim ministarstvom za Evropu, kulturu i vanjske poslove svake godine Public ROOM ugosti dva austrijska umjetnika na period od dva mjeseca. Ovaj put se radi o Woflgangu Lendlu, aka Jimi Lend, glumcu i pozorišnom režiseru koji je koncipirao Drama Slam i svojim dolaskom donio ovaj tip pozorišta u BIH.

U projektu učestvuju autorice: Bojana Vidosavljević, Naida Lindov, Melina Alagić, Tina Smalcelj, Asja Krsmanović i autor Mirza Skenderagić, te glumice i glumci Nina Đogo, Sanela Krsmanović Bistrivoda, Amar Čustović i Adnan Kreso. Projekat su podržali Styrian AiR – Artist in Residence program i Ministarstvo vanjskih poslova Republike Austrije.

Ulaz za Drama Slam je slobodan, a nakon takmičenja će se održati party.

festival.ba