“Edmond”, najbolji kratki animirani film

“Edmond”, najbolji kratki animirani film 26/02/2016

Iako mnogi očekuju dodjelu Oskara i ko će sve osvojiti nagrade, ovaj put vam donosimo priču sa 69. BAFTA-e.

Britanska akademija filmske i televizijske umjetnosti, BAFTA je završena a nagrade su  dodjeljene “najboljim” za prošlu godinu. U kategoriji za najbolji kratkometražni animirani film, pored kratkog filma Richarda Williamsa, koji je majstor crtane animacije i čiji je film “Prologue” ove godine nominiran za Oskara proglašen je “Edmond”, na kojem je radila i Zagrebčanka Nina Rac.

Režiju, scenarij i 2D crtanu animaciju filma potpisuje Nizozemka Nina Gantz, dok je Nina Rac bila zadužena za montažu. Film “Edmond” ljubavna je priča o preispitivanju vlastitih želja, a nedavno je, osim BAFTE, osvojio nagradu žirija za najbolji animirani film i na Sundance Film Festivalu. Izuzetan tehnički i estetski kvalitetan film prožet atmosferom melanholije, patologijom glavnog lika, te osnovnom ljudskom potrebom – za voljenošću i ljubavi.

Uz Ninu Gantz i Ninu Rac na filmu su radili i producentica Emilie Jouffroy, direktor fotografije Ian Forbes, dizajnerica seta Laura Mickiewicz, glavni 3D stop motion animator Adam M Watts, te glavni 2D crtani animatori Nina Gantz i Terri Matthews. Zvuk potpisuje Rob Turner, kompozitor je Terence Dunn, a supervizor vizuelnih efekata Felipe Olid Guerrero.

Nina Gantz je započela sa idejom da napravi film o, kako ona kaže, “onom osjećaju kada nekoga toliko voliš da bi ga najradije malo gricnuo”. Navodi također, kako se nisu nadali nagradi zbog velike konkurencije, odnosno velikih imena koja su još bila u igri poput Richarda Williamsa.

Treba navesti da je “Edmond” nastao kao završni projekt na NFTS–u (National Film and Television School).

festival.ba