Intervju: Dino Šaran o svojim Štukama

Intervju: Dino Šaran o svojim Štukama 01/03/2017

Mjesto za dvoje, Šutiš, Kao na zapad, Minimalizam, U ovom svijetu, Pero Papacoder i desetine drugih pjesama obilježilje su njihovu karijeru. Nastali su davne 1986. godine u Sarajevu, a traju i danas. Slušaju ih sve generacije, a njihovi koncerti nose posebnu atmosferu. Jedan od osnivača je Šaran a oni se zovu Letu Štuke!

Letu Štuke je bosanskoheregovačka rock grupa nastala 1986. godine u Sarajevu pod utjecajem punka i novog vala, članovi grupe priključuju se post novovalnom pokretu stvarajući distancu prema tadašnjoj čuvenoj sarajevskoj pop školi. Prva postava grupe Admir Ahmetović (bubnjevi), Damir Terzić (gitara), autorski dvojac Nedim Sinanović (bas) i Dino Šaran (vokal) počinje raditi svirajući na koncertima tadašnje sarajevske demo scene, te su Letu štuke bile prihvaćene kao lokalna sarajevska koncertna atrakcija potkraj 80-ih. Za naš magazin o Letu Štukama pričali smo sa Dinom Šaranom.

16903442_908306715989324_8326380144741317247_o

-Osnovali ste Letu Štuke davne 1986. godine u Sarajevu te snimili nekoliko pjesama. Da li je tada rock muzika imala perspektivu i u čemu se ogledala?

To je bilo vrijeme uoči pada te pada berlinskog zida. Bili smo klinci i nismo shvatali da se pop kultura mijenja, a sa njom i značaj rock n rolla. Vrlo brzo nakon toga je počeo rat i sve nam se brzo razjasnilo. Toliko o perspektivi našeg doba.

Trenutnu postavu Letu Štuka čine Dino Šaran (vokal), Dejan Ostojić (bas gitara), Đani Pervan (bubnjevi, udaraljke), Emir Jugo (gitara), Bojan Ahac (klavijature).

-Nakon raspada prve postave te okupljanja nove,  niste odustali od Štuka te ste prvi album snimili 2005. godine. Koji su uslovi bili potrebni za album i održavanje u životu jedne pozitivno drugačije grupe?

Bilo je potrebno da kantautor koji svoje pjesme svira po dernecima nađe suigrača. Bio je to Đani Pervan takođe predratni član Štuka. Sa stečenim znanjem i iskustvima koje smo tokom godina skupili, te uz pomoć prijatelja i kolega snimili smo prvi album. Đanijeva uloga je važna u smislu njegove kreativnosti i znanja, te entuzijazma koji ga je držao u to vrijeme. Danas je posvećen studijskom radu. Rijetko talentovan producent. Stari jaran.

”Previše pažnje posvećujem naizgled nevažnim stvarima, previše snova me splelo u mrežu i nemam adute.” Ovi naizgled nebitni stihovi itekako imaju smisla i značenje, naročito u životu Šarana.

-Obzirom da često kroz svoje tekstove pjevate o socijalno-društvenoj situaciji, šta mislite o bh muzičkoj sceni i njenim mogućnostima?

BH scena danas je siromašna, ali zanimljivija i šarolikija nego ikad. Osim toga dolaze neki novi bendovi i solisti. Sve igra. Od klasičnog rocka do hip hopa i elektronike. Dubioza se širi svijetom. Zoster radi sve bolje albume. Skroz je autorski možda i najzreliji BH bend sa ozbiljnim portfolijem. Edo, Frenki, Damir Avdic, Sasja, Tuzla se ne predaje. Jedva čekam da neko od ovih novih pokaže još jednom kontinuirani kvalitet koji dolazi odavde. Ali svi smo svakako odavde. Google planet.


Dino Šaran vrijedi za jednog od najkreativnijih i najorginalnijih tekstopisaca i muzičara u Bosni i Hercegovini. Njegovi stihovi sadrže pregršt značenja,  a kompleksnost je ono što ka ističe na ovoj sceni. Njegova inspiracija proizlazi, kako kaže, iz života i svega što s njim dolazi. Život je jedina njegova muza.


-Kada bismo pitali publiku koje su im najdraža pjesme Letu Štuka, nepogriješivo bi to bilo ”Mjesto za dvoje”, ”Šutiš”, ”Kao na zapad”, ”Tesla”. A kada pitamo osobu koja je svaki stih svake pjesme nekome pretvorila u sjećanje, koja je vama vaša omiljena nad omiljenim pjesmama?

Trenutno sam u novim pjesmama, a zagrebački Menart upravo priprema prvi ”The best of Letu Štuke”, odnosno, to je presjek prvih deset godina i navedene pjesme će se naći na toj kompilaciji. Neka raja izabere. Ja ih volim sve.

-U nekoliko intervjua navodili ste da Vam je najbolje sjećanje na djetinjstvo Vaš brat Adnan. Čega se najradije sjećate iz djetinjstva u vezi mlađeg brata?

Mnogo toga me prijatno sjeća na njega, ali me je najprijatnije iznenadio prvim pjesmama za grupu Skroz. Taj prvi album je po mom mišljenju genijalan. Djetinjstvo ko djetinjstvo, ja stariji i u muzici, a on prati i kuje svoje planove boreći se s pubertetom. Ponosan sam na njega u nekim stvarima.

Dva brata, izuzetno talentovna, kreativna i motivirana da rade na muzičkoj sceni i kulturi, Dino i Adnan Šaran. Obojica stvraju pjesme koje će trajati i decenijama poslije nas, ali ne za isti band. Adnan je osnovao band Skroz, Dino je osnovao Letu Štuke.  Antagonizam dvije jake autorske ličnosti je ono što ih nije spojilo u jedan band kaže Dino Šaran.

-Nedvojbeno je da veliki dio bh publike sluša Letu Štuke i pjevuši stihove Šarana. Ali, koga sluša Dino i čije stihove on pjevuši privatno, za svoju dušu?

Ja sam muzički svaštojed. Da citiram Nedima Sinanovića. ”Imam veliko slušačko iskustvo, ali s godinama tišina sama pravi selekciju.”

Posljednji album pod nazivom ”Brojevi računa” objavljen je 2011. godine, a već novi mogu očekivati ove godine, najavio je Dino Šaran. A nakon što objave novi album, krenut će sa koncertnom turnejom.

Azra H. / Festival.ba