Javna tribina “Uzavreli gradovi: Evropska prijestonica kulture u BiH”

Javna tribina “Uzavreli gradovi: Evropska prijestonica kulture u BiH” 07/12/2016

Javna tribina “Uzavreli gradovi: Evropska prijestonica kulture u BiH”, održati će se 16. decembra 2016. godine, u 18:90 sati, u Umjetničkoj galeriji BiH.

Ovom tribinom “Akcija” Sarajevo nastavlja informativnu kampanju “Evropska prijestonica kulture – Šansa za strateški razvoj kulture u BiH”, započetu sličnom javnom tribinom na kojoj su, u maju o.g., program EPK prezentirali članovi EPK tima RIJEKA 2020. 

Iako je Evropska prijestonica kulture (EPK) najdugovječniji i najpoznatiji kulturni program Evropske unije, gradovi iz Bosne i Hercegovine tek su nedavno dobili priliku da se prijave za tu prestižnu titulu. Iako je jedna prilika za kandidaturu 2021. godine propuštena, naredna se otvara za manje od godinu dana: već na jesen 2017. bit će objavljen poziv na koji se mogu prijaviti i bh. gradovi.

Koliko su bh. gradovi spremni za ovaj poziv? Koliko ih ispunjava osnovni uslov za prijavu: posjedovanje kulturne strategije? Usuđujemo li se misliti o kulturi u bh. gradovima u narednih deset godina?Šta bh. gradovi trebaju uraditi već sada, u iščekivanju poziva? Kakvo je u tom pogledu iskustvo Novog Sada, grada koji će ponijeti titulu EPK u 2021. godini? Šta očekuje Zenicu kao prvi bh. grad koji je zvanično  najavio kandidaturu za EPK? – to su samo neka od pitanja o kojima će biti riječi na javnoj tribini “Uzavreli gradovi: Evropska prijestonica kulture u BiH”.

Centralni dio tribine bit će panel na kome će učestvovati:

  • Lazar Jovanov, član tima EPK Novi Sad 2021,
  • Ivana Volić i Goran Tomka, autori kulturne strategije Novog Sada,
  • Biljana Čamur–Veselinović, pomoćnica Ministra za nauku i kulturu pri Ministarstvu civilnih poslova BiH,
  • Zijad Softić, načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti i socijalnu zaštitu Grada Zenice,

Panel će moderirati Hazim Begagić, direktor Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice i kulturni menadžer.

festival.ba