Knjige koje su osvojile Oscar

Knjige koje su osvojile Oscar

Knjige koje su osvojile Oscar

08/02/2016

Mnogi su filmovi postali klasici ili odnijeli najveću filmsku nagradu Oscar, zahvaljući knjizi koja je bila vodilja za ekranizaciju priče. Mi ćemo vas podsjetiti na neke od njih.

1.Prohujalo s vihorom (Gone with the wind) film koji je dobio čak 10 Oscara: najbolji film, režija, scenarij, glavna glumica Vivien Leigh, sporedna glumica Hattie McDaniel, scenografija, fotografija i posebne nagrade za revolucionarnu upotrebu produkcijske ekipe i boje, a režirao ga je Victor Fleming prema istoimenom romanu kojeg je napisala Margaret Mitchell. Pored 10 osvojenih Prohujalo s vihorom, nominiran je iz još pet kategorija za Oscara.

2. Legendarni film Kum (The Godfather) dobitnik tri Oscara: najbolji film, scenarij, glavni glumac Marlon Brando, sa još osam nominacija. Film je nastao je prema istoimenoj knjizi Maria Puza.

3. Ples s vukovima, (Dances With Wolves) vestern koji je dobio sedam Oscara: najbolji film, režija, scenarij, fotografija, montaža, muzika, zvuk. Inspiracija Kevinu Costneru koji je i režirao film bila je istoimeni roman Michaela Blakea.

4. Kad jaganjci utihnu (The Silence of the Lambs) je američki triler Jonathana Demmea iz 1991. godine. Utemeljen je na romanu Thomasa Harrisa, njegovom drugom djelu o dr. Hannibalu Lecteru, briljantnom psihijatru i hanibalu-serijskom ubojici. Film je osvojio pet Oscara: najbolji film, najbolja glavna uloga Anthony Hopkins, najbolja sporedna uloga Jodie Foster , najbolje adaptirani scenarij i najbolji reditatelj.

Iz nešto skorijeg vremena, među Oscarom nagrađivane ekranizacije ubrajaju se najpoznatija trilogija Gospodar prstenova J.R.R. Tolkiena koja je sve zajedno dobila neponovljivih 17 Oscara i Milijunaš s ulice koji je dobio osam Oscara, a ideja za priču nalazi se u romanu Vikasa Swarupa.

festival.ba