Kratkofil Plus

Kratkofil Plus - Međunarodni filmski festival
Kratkofil - Festival.ba

Kratkofil – Festival.ba

Međunarodni festival kratkog filma Kratkofil nastao je 2007. godine u Banjaluci i do 2010. godine važi za jedan od značajnijih događaja na regionalnoj, ali i svjetskoj kratkometražnoj filmskoj sceni. U sklopu rekonstrukcije, koja je nastupila 2010. godine, festival dodatno proširuje i poboljšava programski koncept, uvodeći u svoj filmski asortiman i dugometražne filmove. Samim tim, Kratkofil zvanično postaje Međunarodni filmski festival Kratkofil Plus.  Od 2007. pa do danas, festival je prikazao na stotine kratkih, igranih, animiranih, dokumentarnih, dugometražnih i eksperimentalnih filmova sa svih kontinenata. Bitno je istaknuti i 2012. godinu, kao godinu osnivanja posebnog festivalskog programa Kratkofil Junior, koji je namijenjen najmlađoj populaciji. Kratkofil Junior radionica pruža šansu najmlađima za neformalno obrazovanje u oblasti filmskog stvaralaštva, a od 2013. godine ovaj segment se osnažuje uz pomoć podrške Kancelarije UNICEF-a u BIH.

U saradnji sa mnogim značajnim i sličnim festivalima, kao što su Klermon-Feran, Tampere, Sidnej, Dablin, Upsala, Kids Fest, Reelport, DOK Leipzig, Kratkofil Plus je banjalučkoj publici ponudio veoma kvalitetan presjek dešavanja u svijetu kratkometražnog i dugometražnog filma, od najvećih hitova do smjelih, avangardnih i eksperimentalnih radova.

Prvih nekoliko festivalskih izdanja obilježio je program “Fokus”, koji se svojevremeno koncentrisao na zemlju čiji je film nosilac pobjedničke titule sa prethodnog festivala. Zahvaljajući “Fokusu”, gosti su imali priliku da se bolje upoznaju sa različitim kinematografijama, kulturom, umjetnošću i tradicijom zemalja pobjednika.

Budući da festival svih ovih godina teži obrazovanju domaćih filmskih stvaralaca i razvoju domaćeg filmskog sadržaja, uveden je projekat “Punch International”, koji podrazumijeva školu aktivističkog dokumentarnog filma, dostupnu svima onima koji su zainteresovani za filmsko stvaralaštvo.

Imajući sve ovo u vidu, možemo zaključiti da se Kratkofil Plus trenutno nalazi na samom vrhu kulturnih događaja u zemlji, regionu, ali i šire.

Kontakt

Adresa: Romanijska 1c/11, Banja Luka

Mail: info@kratkofil.org

Web: www.kratkofil.org