Likovna kolonija na tešanjskoj Gradini

Likovna kolonija na tešanjskoj Gradini 13/08/2016

Izložbom slika sa prošlogodišnje kolonije, počela je jučer šesta Likovna kolonija u Tešnju.

Na otvaranju su, osim organizatora događaja, predsjednika udruženja ”Stari grad” iz Tešnja, Zoraida Mehičića, bili i slikari učesnici iz Novog Sada: Danijel Babić, Igor Obrovski i Biljana Matić Bakaluca, te tešanjski akademski slikar Miralem Brkić.

Ovaj već tradicionalan događaj u Tešnju okuplja akademske i amaterske slikare iz Bosne i Hercegovine ali i regije, koji tri dana u ambijentu stare tešanjske Gradine traže inspiraciju i stvaraju djela. Posljednjeg dana kolonije, priređuje se izložba njihovih slika.

Na Likovnoj koloniji, od 11. do 14. augusta, učestvovat će i visočki slikari Mensud Bečar i Alija Šahinović, vajar Alen Džindo, te slikarke iz Novog Sada Marija Jevtić, Aleksandra Ristić, te Edvina Romanović.

Događaj će uveličati i Mirsada Kadribašić, tešanjka i diplomirana ekonomistica, koja je pohađajući školu slikanja ušla u svijet slikarstva i zaljubila se u akvarel, te njen mentor, akademski slikar i karikaturista iz Sarajeva, Mirza Ibrahimpašić.

Na koloniji će učestvovati i vlasnik galerije iz Mostara i slikar prirodnih ljepota, Goran Milinković.

Organizatori su za posjetioce pripremili i zabavni program, pa će večeras od 20 sati na Gradini nastupiti rock bendovi: Domination iz Žepča, Mali bubanj iz Doboja, te Defekt mase, Generacija sretnika i New deal iz Tešnja.

festival.ba