Međunarodni filmski festival Rotterdam uživo u Sarajevu

Međunarodni filmski festival Rotterdam uživo u Sarajevu

U periodu od 29. do 31. januara u sarajevskom kinu Meeting Point publika će imati priliku po drugi put uživo pratiti dio programa 45. Međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu.

Osim što će imati priliku da pogledaju filmove, posjetitelji/ke će nakon svake projekcije moći sudjelovati u Q&A i panel diskusiji s rediteljima i ekipom filma putem video-linka te postavljati pitanja preko Twittera.

Prvi događaj ovog tipa u Sarajevu organizovan je 2015. godine. Nakon iznimno uspješne simultane gala projekcije otvaranja najvećeg festivala dokumentarnog filma u Skandinaviji, CPH:DOX (Copenhagen International Documentary Film Festival) i svjetske premijere filma 1989 Andersa Ostergaarda, kojim je obilježena 25. godišnjica pada Berlinskog zida, kino Meeting Point započinje sa prikazivanjem filmova sa IFFR Live(International Film Festival Rotterdam Live).

Uspijeva prenijeti atmosferu sa jednog od najznačajnijih filmskih festivala u svijetu, koji svoj sadržaj nudi u dvadesetak kino dvorana diljem Evrope u sklopu jedinstvene platforme koja socijalne mreže i internet integrira u festivalsko tkivo.

Program

Petak, 29.01., 20h

DOK OTVARAM OČI / AS I OPEN MY EYES

Režija / Director: Leyla Bouzid

(Francuska, Tunis / France, Tunisia, 2015)

Pratimo priču mlade tuniške pjevačice koja u mjesecima neposredno prije rasplamsavanja Arapskog proljeća u svojoj zemlji hrabro i pomalo neoprezno probija cenzuru nametnutu od strane vlasti izvodeći svoje kritičke pjesme u kafanama i noćnim klubovima koje posjećuju mladi Tunižani.

Subota, 30.01., 16h

MODEL / THE MODEL

THE MODEL - Photo by Carole Bethuel

THE MODEL – Photo by Carole Bethuel

Režija / Director: Mads Matthiesen

(Danska / Denmark, 2016)

Kada se Emmi, mladoj djevojci na početku karijere u modnoj industriji, pruži prilika da ostvari svoj san i postane međunarodni super model, ona iza sebe ostavlja život u Danskoj i seli se u Pariz. Na foto sesiji na lokaciji nedaleko od svoga rodnog grada Emma upoznaje privlačnog fotografa Shanea Whitea i njih dvoje se zaljubljuju. Ali njihova veza za Emmu ubrzo postaje opasna opsesija.

Subota, 30.01., 20h

PREDRASUDA / PREJUDICE

Režija / Director: Antoine Cuypers

(Belgija / Belgium, 2015)

Mješavina prigrljenog formalizma i histerične porodične krize, igrani prvijenac Antoinea Cuypersa preispituje pravila filmskih žanrova i sa vidljivim užitkom se poigrava sredstvima filmskog pričanja priče.

Nedjelja, 31.01., 16h

DJEVOJKA / LA NOVIA

Režija / Director: Paula Ortiz

(Španija / Spain, 2015)

Zapanjujuće lijepa adaptacija proslavljene teatarske drame “Krvava svadba” Federica Garcije Lorce, “Djevojka” je priča o zabranjenom, strastvenom ljubavnom trouglu i nevjesti koja napušta svoga mladoženju jer više ne može ignorisati narastajuću želju za svojim ljubavnikom Leonardom.

Nedjelja, 31.01., 20h

HELIKOPTER ZA SMEĆE / THE GARBAGE HELICOPTER

garbage-helicopter-02

Režija / Director: Jonas Selberg Augustsén

(Švedska, Katar / Sweden, Qatar, 2015)

Minimalistički, monohromni film ceste, sa nadrealnim smislom za humor, igrani prvijenac Jonasa Selberga Augustsena sadrži primjese ranih radova Jima Jarmuscha i Akija Kaurismakija.

CIJENE ULAZNICA:

pretprodaja: 5,00 KM (za studente i penzionere: 4,00 KM)

na dan projekcije: 7,00 KM (za studente i penzionere: 5,00 KM)

paket ulaznica (5 projekcija): 20,00 KM

festival.ba