EKV ju je imao, mi smo je imali-Margita Stefanović Magi

EKV ju je imao, mi smo je imali-Margita Stefanović Magi 01/04/2017

Na današnji dan 1959. godine rođena je legendarna Margita Stefanović Magi, klavijaturistkinja, tekstopisac Ekatarine Velike i mnogo više od toga. Magi je bila uzor svih muzičarki, jedna od rijetkih žena u rock muzici koje su se izdigle visoko. Iza nje su ostale mnoge priče, ali jedno je neizbježno. Margita je bila i ostat će rock diva!

Rođena je kao jedinica u porodici beogradskog pozorišnog i TV-reditelja Slavoljuba Stefanovića-Ravasija. Srednju muzičku školu završava u klasi sa Ivom Pogorelićem sa kojim uzima privatne časove kod ruskog profesora Timikina. Kao apsolutni sluhista i uz Pogorelića najtalentovanija u klasi dobija ponudu za nastavak školovanja na moskovskom konzervatorijumu. Ponudu odbija i u Beogradu upisuje arhitekturu koju uspešno završava 1982. Istovremeno važi za jednog od najtalentovanijih klasičnih pijanista.

Prekretnicu u njenoj muzičkoj orijentaciji predstavlja prisustvovanje koncertu tek formiranog benda Milana Mladenovića Katarina II u sali bioskopa „Topčiderska zvezda“. Prvog maja 1982. upoznaje članove grupe Električni orgazam, a kroz druženje sa njima i Milana Mladenovića. Mladenović je, fasciniran njenim talentom i voljom za istraživanjem, poziva da se pridruži grupi, te kupuje sintesajzer na kojem Stefanovićeva vežba. Nakon povratka sa tromjesečnog puta po Južnoj Americi Margita Stefanović postaje stalni član sastava.

„Katarina II“ 1985. mijenja ime u „Ekatarina Velika“ i deluje sve do 1994. godine. Tokom tog perioda Margita Stefanović komponuje i muziku za pozorišne predstave „Klasni neprijatelj“, „Tri sestre“, „S one strane duge“ i „Majka hrabrost“ i televizijsku drama „Plavi, plavi“, radi kao producent „Karlovi Vari“ i gostuje na albumima mnogih jugoslovenskih grupa: „Bejbi Kejt“, Elvis J. Kurtović, „Van Gog“, „Babe“. Godine 1985. pojavljuje se u filmu Gorana Markovića „Tajvanska kanasta“ u ulozi sestre glavnog junaka. U filmu se pojavljuje i „EKV“ izvodeći pesmu „Tatu“.

Magi je bila zajedno uz Milana i Bojana temelj, osnova, srž EKV-a.  Kao obrazovana muzičarka izuzetnog talenta pred sobom je imala mogućnost da postane slavna pijanistkinja koja bi mogla da parira najvećim svjetskim klasičnim muzičarima, ali ipak je odabrala umjesto prestižne muzičke akademije da upiše arhitekturu. Nakon toga pridružila se tadašnjoj Katarini II i krenula u muzičke vode tadašnjeg rock-a. Velike koncertne svjetske sale i blistavu karijeru arhitekte zamenile su prepune dvorane širom tadašnje Jugoslavije.  

Festival.ba