“Mrtvac dolazi po svoju dragu” u okviru Festivala evropskog teatra

“Mrtvac dolazi po svoju dragu” u okviru Festivala evropskog teatra 20/11/2016

Večeras će na sceni Narodnog pozorišta Tuzla u okviru prvog Festivala evropskog teatra biti izvedena predstava “Mrtvec pride po ljubico (Mrtvac dolazi po svoju dragu)”, u produkciji Prešernovo gledališče Kranj i Mestno gledališče Ptuj iz Slovenije.

Mrtvac dolazi po svoju dragu inscenacija je dramskog teksta važne i cijenjene slovenačke spisateljice Svetlane Makarevič. Radi se o autorici koja motive često traži u narodnim predajama, a takav je slučaj i ova drama koja preuzima priču iz narodne pjesme i oživljava je na pozorišnim daskama.

Jernej Lorenci je pozorišni redatelj čije ime nije nepoznato u regionu, ali i šire izvan Slovenije. Dramski predložak vodeći motiv uzima iz mitologije i govori o ljudskoj potrebi za ljubavlju i istinom, a onda ga upliće u društvenu realnost pokvarenih odnosa, bolne obiteljske povijesti i žene, čije je mjesto u društvu gotovo stigmatizirano. Predložak odlikuje kompleksni poetski jezični pristup.

Snažnom karakterizacijom likova ova scenska realizacija pred gledatelja postavlja gotovo koncertnu dramu s minimalnim intervencijama pokreta, koje se ulijevaju u čiste i dovršene teatarske prizore, vodeći gledatelja tragovima golog teatra, čiji su bit i bitak združeni u glumcu.

Tome se pridružuju glazba i pjevanja uz pratnju harmonike. Do vrhunca dolazi kad glazba sama preuzme ulogu dramskog čina i kada smo svjedoci dijaloga između instrumenata.

festival.ba