Na današnji dan 1970. godine preminuo je Jimi Hendrix

Na današnji dan 1970. godine preminuo je Jimi Hendrix 18/09/2016

Na današnji dan 1970.godine američki pjevač i najčuveniji rock gitarista 20. vijeka Džimi Hendriks (Jimi Hendrix) umro je u Londonu u 27. godini od prekomjerne doze opojnih sredstava.

James Marshall Hendrix -“Jimi” Hendrix bio je američki pjevač, legenda rock glazbe i gitaristički genij.

Bio je pionir, inovator i samouki ljevoruki gitarist koji je presudno utjecao na rock, blues, jazz, soul, R&B i druge muzičke stilove. Poznat je po sviranju gitare sa zubima i iza leđa. Učio je svirati nadahnut muzičarima kao što su B.B. King, Muddy Waters, Robert Johnson i Chuck Berry.

Na poziv producenta i menadžera Chasa Chandlera (bivši basista sastava The Animals), odlazi u London, gdje započinje svoju povijesnu karijeru s basistom Noelom Reddingom i bubnjarom Mitchom Mitchellom.

jimi-hendrix-40-yearsIako njegova karijera (od izlaska prvog singla 1966. pa sve do smrti 1970.g.) traje svega četiri godine, priča o njegovoj muzičkoj karijeri započinje puno prije. Još od malih nogu zanima se za gitaru, pa je i prve akorde naučio prije nego što je krenuo u osnovnu školu.

Postoji i jedna anegdota koja je nagovještavala Jimijevu zaljubljenost u sviranje:…Jimi je po svojoj sobi ludovao i zamišljao da svira gitaru kada mu je došao otac s metlom i rekao da pospremi sobu. Otac je otišao s mišljenjem da će mu sin napraviti kako mu je rekao, a kada se vratio našao je Jimija kako spava s metlom preko sebe kao da drži gitaru. Probudio ga je i upitao “Šta si radio?”, a Jimi mu je odgovorio “Svirao sam metlu!”.

Utjecaj na malog Jimija ima Al Hendrix, njegov otac koji svojim blues i jazz kolekcijama ploča stvorio prve uzore kao što su legende Howlin’ Wolf, Muddy Waters, B.B. King, Robert Johnson… Primjetivši veliko zanimanje za muziku Al radi i drugi veliki korak u Jimijevom putu prema legendi, s petnaest godina kupuje mu električnu gitaru. Gitara je bila za dešnjaka, a kako je Jimi bio ljevak prilagodio ju je sebi tj. okrenuo je žice. Sa 16. godina u srednjoj školi osniva svoj prvi bend.

Zbog obaveze 1961. godine prijavljuje se u vojsku, a već slijedeće godine biva otpušten  iz vojske radi teške ozljede, koja je uslijedila nakon skoka s padobranom. Nakon povratka iz vojske nastavlja svoju muzičku karijeru.

Najviše je svirao kao pratnja poznatim muzičarima toga vremena (Sam Cooke, Ike & Tina Turner, B.B. King, Wilson Picketta,…). Nakon napornih turneja zaustavlja se u New Yorku i svira u Cafe Wha gdje se upoznaje s Chas Chandlerom, bas-gitaristom grupe The Animals i tu počinje njegov pravi muzički  početak.

Chas Chandler i Michael Jeffery postaju mu menadžeri, i nagovaraju ga da dođe u London gdje  je na inicijativu Chandlera osnovan trio The Jimi Hendrix Experience. Uz Jimija još nastupaju Mitch Mitchell kao bubnjar i Noel Redding na bas-gitari. Premijerni nastup su imali u pariškoj dvorani Olympia, a u jesen 1966. snimaju singl “Hey Joe” koji je završio na 6. mjestu britanske top liste. Poslije toga izlazi drugi singl, možda i najpoznatija Hendrixova stvar “Purple Haze” koji dolazi na 3. mjesto.

Zbog međusobnog neslaganja 1969. bend se razilazi, a Hendrix se vraća u Ameriku. Nakon povratka svira po festivalima od kojih je zasigurno najvažniji Woodstock, do tada najveći festival gdje je i premijerno odsvirao američku himnu – “Star Spangled Banner”, pred više od 400.000 ljudi. Nakon Woodstock-a okuplja novi Band Of Gypsies u kojem nastupaju samo crni muzičari. Izdali su samo jedan i to live album snimljen na dočeku 1970. u Filmore East dvorani u New Yorku. Tijekom koncerta u Madison Square Gardenu u New Yorku, Hendrix je na zaprepaštenje svojih fanova, a i ostatka benda, jednostavno usred nastupa otišao s pozornice i time dao do znanja da više ne želi nastupat s Band Of Gypsies. Nakon odlaska iz benda vraća se u London gdje ponovno okuplja Expirince i pokušava snimiti novi album, koji se trebao zvati “First Ray Of The New Rising Sun”, što mu ne uspjeva zbog njegove tragične smrti.

Zbog prekomjerene doze tableta za spavanje i vina 18. septembra 1970. u hotelu Samarkand u Londonu, gdje je odsjeo s djevojkom Monikom Danneman Hendrix umire.

Jimi Hendrix je sahranjen na Grenwood Memorial Cemetery u Rentonu, predgrađu Seattlea, država Washington, SAD.

festival.ba