“Najsretniji dan u životu Olli Mäkija” u BiH kinima od 27. aprila

“Najsretniji dan u životu Olli Mäkija” u BiH kinima od 27. aprila 26/04/2017

Duhovit, nesretan i neodoljivo šarmantan, uvjerljivi igrani filmski debi redatelja Juha Kuosmanena, “Najsretniji dan u životu Olli Mäkija“, koji je osvojio glavnu nagradu u kategoriji “Izvjestan pogled” na filmskom festivalu u Kanu 2016. godine, inspirisan je istinitom pričom o najuspješnijem finskom bokseru 60-ih godina. Riječ je o biografskoj drami o čuvenom finskom bokseru, Olliju Mäkiju.

Snimljen u crno-bijeloj tehnici, uz izuzetnu pažnju posvećenu detaljima iz tog perioda, film se fokusira na uvodni dio Mäkijevog historijskog meča u Helsinkiju protiv svjetskog šampiona lake kategorije u boksu – Amerikanca Daveya Moorea.

1962. godine, na samom početku karijere, Olli se nenadano nađe u centru medijske pažnje kao prvi Finac koji će se boriti za titulu svjetskog bokserskog prvaka u perolakoj kategoriji. Skroman koliko i talentovan, Olli se teško nosi s ulogom nacionalnog junaka, a stvar nimalo ne olakšava činjenica da se beznadežno zaljubio. Uprkos medijskoj pompi, napornim treninzima i dokumentarnoj ekipi koja ga prati u stopu, Olli se ne zanosi iluzijama, svjestan onoga što niko ne želi izreći na glas, a to je da su šanse za pobjedu gotovo nepostojeće.

Ovaj finski kandidat za Oscara reska je i duhovita kritika medijske mašinerije i zabavne industrije opsjednute spektaklom i pobjedničkim titulama.

Film je osvojio 3 nagrade i 4 nominacije.imdb_logo

festival.ba