“Naš razred” najbolja predstava na 35. Pozorišnim/Kazališnim igrama BiH u Jajcu

“Naš razred” najbolja predstava na 35. Pozorišnim/Kazališnim igrama BiH u Jajcu 06/06/2016

Dodjelom nagrada za najbolje predstave i najbolja glumačka ostvarenja, sinoć su zatvorene 35. Pozorišne/Kazališne igre Bosne i Hercegovine u Jajcu.

Predstava “Naš razred”, Kamernog tetatra 55, u režiji Dine Mustafića, najbolja je predstava po ocjeni Stručnog žirija u sastavu Aleksandra Spasojević, Mario Drmać i Nedžad Fejzić. Glumačke nagrade su pripale Tatjani Šojić za ulogu Rachelke i Gordani Boban za ulogu Zoche.

Željka Udovičić Pleština dobila je nagradu za dramaturgiju, Lejla Hodžić za kostimografiju i Vedran Hrustanović za scenografiju.

Za režiju predstave “Sinovi umiru prvi”, suvremenog hrvatskog dramatičara Mate Matišića, a u produkciji Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banje Luke, nagrađen je Marko Misirača. Po ocijeni publike to je najbolja predstava. Za ulogu Mićuna, Aleksandar Stojković primio je jednu od pet glumačkih nagrada.

Nagrada za najbolji dramski tekst suvremenog autora pripala je Igoru Štiksu za “Brašno u venama”, dok je glumačku nagradu dobio Admir Glamočak za ulogu Igora u toj predstavi.

Jasna Žalica dobila je također glumačku nagradu za ulogu Karen Nash u predstavi Neila Simona “Hotel Plaza” u režiji Admira Glamočaka i izvedbi mostarskog Narodnog pozorišta.

Festival inače ima pet ravnopravnih nagrada za najbolja glumačka ostvarenja. Najbolji mladi glumac na Festivalu je Ivan Skoko, koji igra Špicka u predstavi Christophera Duranga “Vanja i Sonja i Maša i još jedan”, u režiji Nine Kleflin i izvedbi umjetničkog ansambla Hrvatskog narodnog kazališta iz Mostara.

Irena Popović dobitnica je nagrade za najbolju muziku u dvije predstave: “Prosjačka opera” u produkciji sarajevskog Narodnog pozorišta u režiji Kokana Mladenovića i u autorskom projektu Andraša Urbana “What is Europe?”, rađenom po motivima eseja Laszla Vegela, a u produkciji Scene Mess Sarajevo. Ta predstava ujedno je dobila i specijalnu nagradu stručnog žirija za kolektivnu igru.

Organizator Pozorišnih igara je Dom kulture Jajce, a generalni pokrovitelj Općina Jajce.

festival.ba