Neobični muzički instrumenti

Neobični muzički instrumenti 08/08/2016

Kada biste bilo kome rekli da nabroji nekoliko instrumenata, na njegovoj listi bi se vjerovatno našli gitara, klavir, violina, kontrabas, bubnjevi. Šta mislite koliko ljudi bi se sjetilo instrumenata pod nazivom Lur ili Kahon?

Donosimo vam listu zaboravljenih, neobičnih instrumenata.

Prvi na našoj listi je već pomenuti Lur.

Lur je srednjovjekovni vikinški rog, preteča limenih duvačkih intrumenata. Još uvijek se koristi u skandinavskim zemljama prilikom nekih tradicionalnih manifestacija.
Za razliku od modernih truba, visina zvuka se proizvodi isključivo usnama.
Mogu biti dugački od 1,5-2 metra i veoma su bučni.

Neobični muzički instrumenti1


Kahon

Kahon je udaraljka za čiji nastanak su odgovorni robovi iz Perua. U pitanju je naizgled obična drvena kutija sa rupom sa jedne strane. Zvuk se dobija tako što muzičar sjedne na kutiju te prstima i dlanovima udara po rezonantnoj dasci, a nogom podešava visinu i boju tonova.

Neobični muzički instrumenti2


Didžeridu

Didžeridu je tradicionalni duvački instument australijskih Aboridžina niskog, toplog tona, obojenog karakterističnim zujanjem.

Didžeridu dolazi u svim oblicima i bojama i svaki primjerak je unikatan.
Nije lak za sviranje jer zahtijeva veliku vještinu i kapacitet pluća.

Neobični muzički instrumenti3


Raspjevano drvo

Radi se o neobičnoj skulpturi Ane Liu i Majka Tonkina, u originalu ”Singing ringing tree”.
Sastavljena je od mnoštva spojenih cijevi različite dužine. U zavisnosti od smijera vazdušnih strujanja, dobiva se zanimljiv zvuk.

Neobični muzički instrumenti4


Morske orgulje

Riječ je o morskim orguljama koje je osmislio arhitekta Nikola Bašić, a nalaze se u Zadru. Izgrađene su 2005.godine, a 35 cijevi ispod kamenih oplata proizvode melodiju na način da ih valovi napuhuju zrakom. Sama melodija pripada klapama koje su i simbol dalmatinske obale.

Neobični muzički instrumenti5

festival.ba