Nikola Đurek promovira novu knjigu “Identitet”

Nikola Đurek promovira novu knjigu “Identitet” 11/05/2016

Jedan od najvećih stručnjaka za tipografiju na Balkanu, Nikola Đurek, promovirat će svoju novu knjigu “Identitet” u četvrtak, 12. maja na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu sa početkom u 12:00 sati.

Nikola Đurek je počeo studirati u Zagrebu, a nastavio i dovršio u Firenci, gdje je diplomirao grafički dizajn i vizualne komunikacije. Magistrao je tipografiju na Kraljevskoj akademiji za umjetnost u Haagu, dok je doktorirao na Sveučilištu u Zagrebu. Docent je na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu, Odsjeku vizualnih komunikacija te gost predavač na Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu.

photo 2

Danas živi na relaciji Split – Zabok – Haag, ima klijente u cijelom svijetu a njegovi fontovi, poput Amalie, uvrštavaju se među najbolje nove fontove u svijetu. Njegove tipografije koriste se u hrvatskom izdanju Playboya (Marlene i Typonine Sans), Jutarnjem listu (Greta; zajedno s kolegom Peterom Bilakom), Globusu (Brioni, Marlene display), Glasu Koncila (Posrta), Financial Times Weekendu (BrioniText), Den Haag Centralu (Brioni), Moskovskim Novostima (Brioni Cyrillic), dok je Porta 2007. godine zamijenila pismo Swift u šest izdanja nizozemskog novinskog konecerna Wegenera.

Tu je i pismo za UNICEF, pismo za signalizaciju zagrebačke zračne luke. Pokretač je i prve hrvatske slovolivnice Typonine. Na listi projekta na kojima trenutačno radi su projekt signalizacije u Zagrebu, osmišljavanje fontova za naslovnicu Financial Timesa. Impresivno za nekoga ko potječe iz zemlje koja se baš i ne može pohvaliti jakom tradicijom u tom području. Hrvatski je izaslanik pri Association Typo-graphique Internationale, te višestruki dobitnik prestižnih domaćih i svjetskih nagrada u području grafičkog dizajna i tipografije.

 

festival.ba