No Sleep Novi Sad 2017: Ovo su klubovi u koje izlazimo na EXIT-u!

No Sleep Novi Sad 2017: Ovo su klubovi u koje izlazimo na EXIT-u! 16/03/2017

Famozna No Sleep Novi Sad bina i ove godine će svake noći na EXIT festivalu publiku uvoditi u drugi svjetski klub!

Magiju koju određena kultna mjesta imaju ne čine ni cigle ni malter, već poseban duh, bogata historija i program koji se za ovu godinu pažljivo spremao još od početka prošle jeseni. Ovu nepogrešivu formulu prošlog ljeta su i u praksi pokazali trodecenijski simbol Barcelone, klub Nitsa, berlinska tehno institucija Tresor, te čuveni pariski klub Concrete čija je noć bila apsolutno antologijska pred veliko finale koje su združeno izveli bečki Grelle Forelle i beogradska tehno katedrala Drugstore. Ove godine, u dobro poznatom rovu iza Arene, od 6. do 9. jula, na spisku smo za četiri nove noći bez sna.

Već na samom početku očekuje nas velika proslava jer jubilarnih 30 godina muzike bez kompromisa slavi čuveni Sub Club iz Glazgova.

“Najveći mali klub na svijetu”, kako ga popularno nazivaju, Resident Advisor je prošle godine proglasio među 12 najboljih klubova svijeta. Poznat po izuzetno neposrednoj atmosferi i specijalno projektovanom zvuku sa basovima koji izbijaju iz poda, Sub Club je oduvijek bio iznad izvikanih imena kao centar muzičke scene u ne tako velikom škotskom gradu koji je prvi prepoznao i proslavio jedan Daft Punk. Sve bi to bilo nemoguće bez rezidenata kao što su legendarni duo Harri and Domenic čiji “Sub Culture” se održava svake subote već 25 godina, što je čini najdugovječnijom rezidencijom na svijetu. Škotska podmornica spremila je specijalnu posadu za ovu priliku koja će uskoro biti objavljena, a uploviće na tvrđavu u četvrtak 6. jula u okviru “30 Years of Sub Club” turneje sa kojom će, pored Novog Sada obići i London, Berlin, Barcelonu, Amsterdam, Atinu, Oslo i druge destinacije.

Nakon što smo u petak prošle godine doživjeli historiju uživo uz berlinski Tresor, ove godine dočekujemo još jedan monolit svjetske tehno kulture, klub koji bez prestanka radi skoro dvije i po decenije – Fuse iz Brisela.

NSNS2016_Benny_Gashi

Klub u kojem su sredinom 90-ih vrteli Carl Cox, Laurent Garnier, Sven Väth i Richie Hawtin, danas pohode nove zvijezde kao što su Psyk, Antigone, Francois X i Bjarki. Budućnost je osigurana i uz zvjezdanu rezidentkinju u vrtoglavom usponu Charlotte De Witte, koja nastavlja priču koji je prije čak 23 godine započeo simbol ovog kluba, legendarni Pierre. Iz iste kuhinje kao i klub, samo godinu dana kasnije nastao je i čuveni “I Love Techno” festival čiji su prvi izvođači te 1995. bili Daft Punk, Dave Clarke i Jeff Mills. Početkom 21. stoljeća na scenu stižu i čuvena miks izdanja pod prepoznatljivom Fuse etiketom koja je danas kuća za neke od najtraženijih tehno producenata.

Još jedan jubilej biće obilježen na #NSNS kada u subotu na tvrđavi svoja vrata širom otvori omiljeni londonski centar zbivanja – Corsica Studios.

Epicentar umjetničkog života britanske prijestolnice slavi svoj 15. rođendan a domaćini ove žurke biće besprijekorna organizacija Avant Garde koja je samo u protekle tri godine u Londonu predstavila neke od najuzbudljivijih umjetnika kao što su Pantha Du Prince, Royksopp, Modeselektor, Function, Pachanga Boys i brojni drugi. I oni znaju da je Corsica Studios mnogo više od kluba, koji po mišljenju mnogih ima ujedno i najbolji zvučni sistem u cijelom Londonu. Istovremeno je i kulturni centar, galerija, kreativni hab i mjesto koje okuplja savremeno umjetničko jezgro grada na Temzi. Ovo mjesto sa DIY filozofijom izraslo je u pravi fenomen i tamo danas vole da nastupaju i Thom Yorke, Jamie xx, Hot Chip, James Murphy ili Little Dragon. Radiohead u Corsici organizuju i promocije albuma, a Jeff Mills je baš tamo obilježio 20 godina svoje izdavačke kuće Axis u devetosatnom setu poslije kojeg su, kako to opisuje Pitchfork, “i odrasli ljudi pustili suze”.

NSNS2016_Stefan_Danilovic

I finale 9. jula biće veoma emotivno, jer se na tvrđavi ponovo okuplja cijela porodica: Concrete se vraća na EXIT. Nakon što su Parižani prošle godine u “izvidnicu” došli u četvoročlanom sastavu, ovog ljeta se galska ekspedicija vraća u duplo većem broju, željna da rov ispred sebe ponovo pretvori u najpoznatiji brod na Seni.

Kada je Resident Advisor ljetos uvrstio Concrete među 12 najboljih svjetskih klubova, veoma unikatnu priču je naslovio sa “Kako je Pariz vratio svoj gruv”. Klub je nastao spontano iz jedva-legalnih rejvova na raznim lokacijama od kojih je, poslije jedne racije, finalna odluka pala na gabaritnu baržu sa tri palube, usidrenu u centru Pariza. Na samom početku, prije svega pet godina, žurke su počinjale u 7 ujutro nedjeljom i trajale do 2 sata iza ponoći. Poslije su uvedeni i ostali dani, a zatim i cijelonoćni termini, dok na kraju 8. marta ove godine gradonačelnica Pariza nije lično podržala da Concrete dobije 24-satnu dozvolu za rad čime je i de facto proglašen institucijom od značaja za cijeli grad! Nezadrživi u svemu što rade, Concretovci imaju i sopstvenu izdavačku kuću, kao i sve popularniji Weather festival, a njihovi rezidenti danas su već etablirani izvođači sa gusto zbijenim festivalskim kalendarima.

Lista odabranih izvođača za svaki klub pojedinačno biće objavljivana u narednim danima, a nakon Beograda, Barcelone i Beča, uskoro će biti objavljeni i prvi No Sleep događaji u Londonu i Briselu, ali i potpuno novo, morsko izdanje No Sleep bine na ovogodišnjem Sea Dance festivalu.

festival.ba