Nova 25. sezona Sarajevskog ratnog teatra

Nova 25. sezona Sarajevskog ratnog teatra 04/10/2016

Sarajevski ratni teatar SARTR zvanično će svoju 25. pozorišnu sezonu započeti krajem oktobra premijernim izvođenjem predstave “Majstor i Margarita” Mihaila Bulgakova i u režiji Aleša Kurta.

No, SARTR-ove predstave su bile izvođene i tokom ljeta, kao i ovog septembra. Zahvaljujući potpori Premijera Kantona Sarajevo i u saradnji sa Muzejom književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, u junu, julu i augustu u avliji Muzeja, na repertoaru je bila predstava “Vesela večer u Sarajevu”, predstava koja je izazvala veliko interesovanje kako naših sugrađana tako i mnogobrojnih turista.

A predstava “Mala sirena”, rađena u koprodukciji sa Studiom lutkarstva Sarajevo, bila je u septembru sudionikom dva festivala: 22. Susreta pozorišta/kazališta lutaka u Bugojnu i 23. Međunarodnog festivala dečijih pozorišta u Subotici. U konkurenciji sa 16 predstava iz cijelog svijeta (Kolumbija, Kanada, Indonezija, Rusija, Poljska, Ukrajina, Bugarska, Slovačka, Hrvatska, Slovenija, Crna Gora i Srbija), “Mala sirena” je predstavljala Bosnu i Hercegovinu.

Samo učešće na jednom od najrespektabilnijih festivala u regiji veliko je priznanje predstavi, a nagrada koju je dobila članica ansambla SARTR-a Maja Salkić, za najbolje glumačko ostvarenje, samo je potvrda kvaliteta predstave i kontinuiranog nastojanja SARTR-a da se kroz repertoar afirmiraju i predstave namjenjene najmlađoj publici.

Tokom ljeta SARTR je u saradnji sa Ministarstvom kulture i sporta Kantona Sarajevo započeo adaptaciju scenskog prostora i gledališta, tako da je prva predstava na ovogodišnjem MESS-u izvedena u renoviranom prostoru. Ova potpora nadležnog Ministarstva zasigurno je priznanje kontinuitetu rada i uspjeha najmlađeg sarajevskog teatra, kao i svim glumcima i zaposlenicima SARTR-a.

festival.ba