Nova dimenzija muzike – Irdorath folk bend

Nova dimenzija muzike – Irdorath folk bend 30/05/2016

Sve češće slušamo grupe satkane iz više stilova muzike, iz razloga što su autentičnije, privlačnije i energičnije. Jedna od takvih grupa je i Irdorath folk bend iz Bjelorusije. Oni već oko 7 godina stvaraju veoma neobičnu i jedinstvenu muziku koju publika rado iščekuje.

Ovaj bend je veoma popularan u Bjelorusiji, ali i šire. Nastupali su na jednom od najvećih festivala “Medivial Fest” (Njemačka) 2014. godine, ali i u Poljskoj, Litvi, Francuskoj.

Na početku grupa se sastojala od dva čovjeka – Vladimir (gajde) i Nada (klavijature i kompozitor). U junu 2009. godine, grupu nazivaju  “Irdorath” i pod tim imenom nastupaju na “Kamenets Tower”. Nakon toga, nastupali su na festivalima u Bjelorusiji, Poljskoj i Rusiji.

U ljeto 2010. godine bendu se pridružio bubnjar Vitalij Buivid, au oktobru iste godine Paul Shmyga, nakon toga i supruga Vladimira, Nadezhda Irdorath.

U 2012. godini, Irdorath je izdao svoj prvi album “Ad Astra”, njegov moto je “Na zmajevim krilima do zvijezda”. Neobičan zvuk i pogon privukao je pažnju slušatelja, a sam album je dobio puno pohvala od kritičara.

U jesen 2014. Irdorarh je snimio album “Dreamcatcher”. Na ovom albumu je iskustvo već vidljivo, te opuštenije uvode nove muzičke stilove u svoju muziku. U njihovoj muzici ćete čuti razne instrumente (klavijature, violončelo, violinu, gudačke instrumente, harfe, udaraljke, bubnjeve i sl), oni se ne boje eksperimentisati sa muzikom, jer žele da budu autentični.

Glavni dio albuma se sastoji od elemenata svjetske muzike, folka i srednjovjekovnih bilješki. Irdorath nema straha koristiti neočekivana umetanja referencimoderne muzike. Izvodeći uživo na akustičnim instrumentima postali su prepoznatljiviji što je itekako utjecalo na muzički razvoj benda.

Irdorath folk bend izgledom podsjeća na strastveni metal-rock bend, ali kada ih čujete, ostaćete zatečeni jer njihov rad ima primjesa skoro svih stilova muzike. Čak i ako ne volite miješanje tih stilova, oni će vas prosto kupiti svojom energijom i strastvenošću koju imaju  na sceni.

festival.ba