PitchWise festival

PitchWise festival
PitchWise festival - Festival.ba

PitchWise festival – Festival.ba

PitchWise festival, u organizaciji Fondacije CURE, je jedinstven festival ženske umjetnosti i aktivnizma na bosanskohercegovačkoj kulturnoj sceni. Festival promoviše bh. feminističko aktivističku umjetničku scene, te kreira prostor namijenjen umjetničkom feminističko-aktivističkom izražaju.

PitchWise okuplja društveno anagažirane umjetnice, aktiviskinje, teoretičarke, feministkinje i sve zaiteresovane za ženska pitanja u BiH i regiji. Fondacija CURE u svom radu nastoji povezivanju i umrežavanju feminističkog rada i kulture, a ovogodišnjim PW festivalom slavimo svoje iskustvo i nastavljamo pomjerati margine umjetničko – aktivističke scene.

Politička pozicija Fondacije CURE iz koje nastaje PW jeste da je naša osnovna prizma djelovanja feministički aktivizam i da svoj rad usmjeravamo na rezultate koje postižemo kroz pozitivne društvene promjene. PW se oslanja na pokret iz prošlosti, ali veliki dio PW prostora dajemo kako bi se osigurao put ka novim riješenjima, jer otkrivamo i dijelimo informacije o stvarnostima osoba i pokreta u regionu.

PW je ukorijenjen u ideji da transformativna moć umjetnosti potiče i osnažuje individuu da bude pozitivna promjena za sebe i svoje okruženje. Politički angažovanu umjetnost razumijemo kao kreativni proces propitivanja, razotkrivanja, analize, transformacije, dekonstrukcije vlastitih pozicija i uloga u društvu, inutrašnjih stanja i pitanja identiteta u raznolikom spektru kako ih poznajemo u stvarnosti.Osnovni cilj PitchWise festivala kao ideje i zajednice osoba koje rade ka uspostavljanju ravnopravnosti spolova i rodova jeste činiti i promocati pozitivne promjene u direktnom okruženju kroz angažovanu umjetnost. Mi zauzimamo i preuzimamo javni prostor, te propitkujemo, transformišemo društvo i preuzimamo odgovornost.

PW nam osigurava kreativni i siguran prostor za sve ono što su/je druge/o i drugačije i što se danas smatra marginalizovanim društvenim prostorom. Taj prostor postaje siguran za feministički aktivizam i angažovanu umjetnost te omogućava propitivanje, razotkrivanje, analizu vlastitih pozicija i uloga u društvu, unutrašnjih stanja i pitanja identiteta.

Aktivistička umjetnost pomiče granice estetskog, socio-političkog i tehnološkog napretka u pokušaju da izazove granice tradicije i kulture, hijarhije postavljene od strane onih koji imaju moć.

U mnoštvu dinamičnih događaja, deseti PitchWise nam donosi brojne izložbe, kreativne radionice, predavanja, performanse, predstave, promocije knjiga, diskusije o marginaliziranim društvenim grupama, koncerte, partije, filmove i mnogo iznenađenja.

Kontakt

Adresa: Čekaluša 16, Sarajevo

Telefon: 033 207 561

Mail: info@fondacijacure.org

Web: www.fondacijacure.org