Pravo Ljudski ponovno putuje… Maglaj, Doboj i Travnik

Pravo Ljudski ponovno putuje… Maglaj, Doboj i Travnik 27/04/2017

Pravo Ljudski se vraća na put! U Maglaju, Doboju i Travniku od 26. do 28. aprila projekcije filma Flotel Europa autora Vladimira Tomića.

Film Flotel Europa prikazan je sinoć u Maglaju, u Doboju  će biti prikazan večeras, od 19:00 sati u Narodnoj biblioteci Doboj, dok će u Travniku biti prikazan već sutra, 28. april u 19:00 sati, u Centru za kulturu općine Travnik.

Godine 1992. talas izbjeglica iz ratom zahvaćene Bosne i Hercegovine stiže u Dansku. Kako su postojeći izbjeglički kampovi bili u potpunosti puni, Crveni krst je u kanal u Kopenhagenu usidrio ogroman brod pod nazivom Flotel Europa. Brod će postati privremeni dom za hiljadu ljudi koji čekaju na odluku vlasti o podnesenim zahtjevima za azil. Među njima je i dvanaestogodišnji Vladimir koji je iz ratnog Sarajeva pobjegao sa majkom i starijim bratom. Njih troje će dvije godine života provesti u međuprostoru kreiranom Flotelom Europa. Dvije decenije kasnije Vladimir Tomić nas vodi kroz svoje odrastanje na Flotelu ispunjenim odjecima rata, no i čežnjama, snovima i željama koje čine adolescenciju. Priča o sazrijevanju protkana je ličnim VHS snimkama izbjeglica sa kojima dijele “prostorno-vremenski vakuum” Flotela Europa.

Ulaz na sve događaje Pravo Ljudski putuje… je slobodan.

Pravo Ljudski putuje… je inicijativa decentralizacije programa Pravo Ljudski Film Festivala, podržana od NED (Nacionalna fondacija za demokratiju iz Washingtona, DC).

festival.ba