SARTR i MESS gostuju u Rijeci

SARTR i MESS gostuju u Rijeci 02/05/2016

Pod sloganom “Gori li kazalište?” u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku od 3. do 10. maja održat će se 23. Međunarodni festival malih scena. U sklopu festivala prikazat će se devet predstava iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Makedonije, Slovenije i Srbije.

Festival će 3. maja započeti na Trsatu, u skladištu Kampusa Sveučilišta u Rijeci, predstavom „Antigona – 2000 godina kasnije“, u produkciji Scene MESS i Teatra Ulysses, a u režiji Lenke Udovički. Predstava prvi put na male scene dovodi velikog hrvatskog glumca Radu Šerbedžiju.

Ova predstava scenski propituje mitsku priču iz davnih vremena, priču koju je Sofoklo pisao i njome opisao vrijeme rađanja europske civilizacije u mukama, pobjede nad barbarizmom, i tako politički aktualno, kritički suvremeno zauvijek obilježio dramsko pismo koje poznajemo. Istovremeno, to je priča koja nas upravo danas spretno sustiže i tjera da zastanemo, osvrnemo se i prepoznamo sebe, preispitamo vlastite stavove u ovom našem  (ne)vremenu – kako interpretacijom mita tako i dokumentarističkim dramaturškim intervencijama koje otvaraju prostor diskusije o postojanju te teme kroz tisućljeća. Mi moramo progovoriti, naravno, o aktualnom vremenu, otvoriti dijalog o pitanjima koja nas muče i okružuju, o prevrtljivosti naroda koji se uvijek istim žarom priklanja pobjedničkoj strani, a s druge strane o problemu svima poznatog vlastohleplja i ratova, pa time i povijesti, koja ne samo da određuje nego i upravlja našom sadašnjošću. Zato pravdoljubivog pojedinca u sukobu s korumpiranim političkim sustavom napuštaju svi: vlast, građani, a protiv njega je i birokratski aparat. Pravda ne koristi pravu: prava istina nije dobrodošla.

Sarajevski ratni teatar SARTR gostuje s predstavom „Brašno u venama“ rađenoj prema prvoj drami Igora Štiksa, a u režiji Borisa Liješevića.

Autor dramskog teksta, Igor Štiks, naveo je kako je priča ove drame nastajala godinama. “Prvi motivi su se pojavili još za vrijeme mog boravka u Chicagu gdje sam sretao porodice našeg porijekla u kojima sam vidio duboko generacijsko nerazumijevanje. Djeca nisu mogla u potpunosti razumijeti svoje roditelje, iskustvo i historiju koju su donijeli sa sobom u Ameriku. To mi je izgledalo kao nepravda, da naslijedite sve te traume, a živite i želite se razvijati u svijetu u kojem za njih nema mjesta i čak su prepreka za taj razvoj“, rekao je Štiks i dodao da moramo naučiti uhvatiti bumerang prošlosti prije nego nas ponovo povrijedi, ne da bismo ga odbacili i zaboravili, već da bismo spriječili da nam osakati budućnost.

festival.ba