Predstava “Gilgameš” u Teatru Kabare Tuzla

Predstava “Gilgameš” u Teatru Kabare Tuzla 10/02/2016

U srijedu 17.02.2016. u 19:30 sati u Teatru Kabare Tuzla bit će izvedena predstava “Gilgameš” nastala u produkciji Teatra Kabare Tuzla i Akademije dramskih umjetnosti, kao ispitni rad studenata III godine na predmetima Scenski pokret i Scenski govor.

Postavkom epa o Gilgamešu na pozorišne daske, Teatar Kabare Tuzla, nastavlja spiralu odnosa i propitivanja, koja se tiču fundamentalnih ljudskih spoznaja i temeljnih postulata življenja. Ta kabareova tetralogija započela je sa rimskim razdobljem i “Eneidom”, nastavilo se sa starim Helenima, “Odisejom” i “Ilijadom”, a završava se sa najstarijim poznatim djelom o Gilgamešu.

Ep o Gilgamešu napisan je klinastim pismom na glinenim pločama koje su pronađene prije 2,5 vijeka,a ne zna im se tačno vrijeme nastanka.

Predstava je svoju premijeru imala 27.03.2015. godine. Učestvovala je na razvnovrsnim pozorišnim festivalima širom regije. Osvojila je nagradu za najbolju predstavu XIII TKT festa, kao i za najbolju predstavu na 34. Pozorišnim/Kazališnim igrama u Jajcu 2015 godine po ocjeni žirija i publike grada Jajca.

U predstavi igraju : Dorian Paulić, Samed Alić, Azir Mustafić, Bogdan Ilić, Jasmina Dedić, Mirna Mišković, Olivera Blažević, Katarina Krištić, Eldar Zubčević, Feđa Zahirović, Damir Kahrimanović i Ermin Avdić.

Režiju potpisuje Vlado Kerošević, asistenti režije su Jasmina Čelebić i Damir Mahmutović, dizajn je radila Maja Hrvanović, svjetlo Ademir Omerćehajić, a kostime Šefika Hukić.

Ulaz na predstavu je besplatan.

festival.ba