Predstava “Pukotina” u BNP Zenica

Predstava “Pukotina” u BNP Zenica 24/02/2016

U subotu 27.02. u 19:30 u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica bit će izvedena predstava “Pukotina” u režiji Lajle Kaikčija.

Predstava „Pukotina“ nastala je na osnovu objavljenje zbirke kratih priča „100% pamuk“, hrvatske spisateljice Ivane Simić Bodrožić, a tema su žene u tranzicijskoj državi. Riječ je o predstavi u kojoj kroz jednostavne životne situacije nastaju intimne ženske priče.

Glumački ansambl predstave sačinjava pet glumica srednje generacije: Uranela Agić-Burina, Lana Delić, Snežana Vidović, Sabina Kulenović i Faketa Salihbegović-Avdagić. One igraju sve scene i sve likove – ženske i muške, stare i mlade, pa čak i djecu predškolskog uzrasta. Osim toga izvršavaju i brojne druge glumačke zadatke i funkcije u predstavi: od promjena scenografskih elemenata, do proizvođenja onomatopejičnih zvukova u „sceni tuširanja“, „sceni rađanja“ itd. Žanrovski sinkretizam predstave, igranje više likova, brojne travestije i drugi detalji koji proizilaze iz koncepta ove predstave, omogućavaju glumicama da upotrijebe širok spektar glumačkih sredstava, da se razigraju i raspjevaju, da improviziraju… Sve to ovu predstavu čini prvenstveno „glumačkom“, ne umanjujući, naravno, vrijednosti ostalih njenih elemenata.

festival.ba