Predstavljen program i učesnici 2. Internacionalnog horskog šampionata „Lege Artis“ Tuzla

Predstavljen program i učesnici 2. Internacionalnog horskog šampionata „Lege Artis“ Tuzla 08/05/2017

Na današnjoj press konferenciji predstavljeni su učesnici 2. Internacionalnog šampionata „Lege Artis“, koji će od 1. do 4. juna biti održan u Tuzli. Na konkurs koji je bio otvoren nekoliko mjeseci prijavljeno je ukupno 26 horskih ansambala, koji će se takmičiti u 4 kategorije. Tokom četiri dana trajanja šampionata, Tuzla i Bosanski kulturni centar će ugostiti više od 800 horskih pjevača, dirigenata, profesora muzike. Biće ovo pravi praznik za poklonike horske muzike.

Izuzetno smo zadovoljni i brojem i kvalitetom prijavljenih učesnika na ovogodišnjem šampionatu. U odnosu na prošlu godinu imamo 8 ansambala više. Drago mi je da smo naš šampionat uspjeli regionalno pozicionirati i da smo prepoznati u svijetu horske muzike u našem okruženju, ali i izvan njega. Mi ove godine imamo učesnike iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Slovenije i Poljske, tako da smo u svakom smislu opravdali epitet internacionalnog, kazao je prilikom današnjeg obraćanja medijima Jasmin Hasić, direktor šampionata i umjetnički rukovodilac društva „Lege Artis“ Tuzla.

Koproducent ovogodišnjeg festivala je Bosanski kulturni centar Tuzla, koji je prepoznao značaj ove manifestacije i kao društveno odgovorna institucija kulture, odlučili sve svoje resurse staviti na raspolaganje šampionatu.

Drago mi je da nismo pogiješili kada smo prošle godine sklopili partnerstvo sa ovim šampionatom i da ćemo ove godine imati to zadovoljstvo biti domaćinom jednoj izuzetno značajnoj manifestaciji na internacionalnom nivou, kazao je Edis Bajić, direktor Bosanskog kulturnog centra Tuzla.

Šampionat će biti otvoren svečanim koncertom hora domaćina 1. juna, kojim će društvo „Lege Artis“ obilježiti pet godina postojanja. Također je planirano da drugog dana šampionata, koncert za tuzlanske mališane održi prošlogodišnji pobjednik u kategoriji dječijih horova „Horoljupci“ vokalnog ansambla  Bugojno.

U kategoriji dječijih horova ove godine nastupa 5 ansambala sa ukupno 207 učesnika, u B kategoriji gdje se takmiče muški i ženski ansambli 4 ansambla, u kategoriji vokalnih ansambala ukupno 8 sa 120 pjevača, te u najbrojnijoj kategoriji mješovitih horova,  ove godine nastupa ukupno 9 ansambala sa više od 300 pjevača.

Sve ansamble će ocjenjivati eminentan žiri, na koji su organizatori posebno ponosni, a kojeg čine respektabilni horski stručnjaci i dirgenti iz nekoliko zemalja.

Uz takmičarski program planirano je i održavanje radionica za učesnike šampionata, na kojima će predavači biti također eminentni univerzitetski profesori.

2. Internacionalni horski šampionat „Lege Artis“ biće održan pod pokroviteljstvom Grada Tuzle, te uz svesrdnu podršku Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Tuzlanskog kantona, te Federalnog ministarstva kulture i ostalih sponzora.

festival.ba