Raščlanjivanje historija – retrospektiva Jean-Gabriel Périotovih audio-vizualnih radova u Ars Aevi

Raščlanjivanje historija – retrospektiva Jean-Gabriel Périotovih audio-vizualnih radova u Ars Aevi 16/05/2017

U utorak i srijedu, 16. i 17. maja 2017. u Ars Aevi, s početkom u 20:00 sati, Pravo Ljudski u saradnji sa Francuskim institutom u BiH će predstaviti retrospektivu francuskog reditelja Jean-Gabriel Périota.

Raščlanjivanje historija / Confronting Histories je retrospektiva Jean-Gabriel Périotovih audio-vizualnih radova baziranih na arhivskim snimcima, praćena master-classovima. Filmovi Jean-Gabriel Périota su estetski, ali posebno društveno subverzivni, a kroz različita čitanja arhivskih materijala propituju općeprihvaćene postupke u povijesnim i suvremenim narativima.

U sklopu retrospektive u utorak, 16. maja, u 20:00 sati bit će predstavljeno 11 kratkih filmova, dok će u srijedu, 17. maja biti prikazan dugometražni film Njemačka omladina.

“Mladim ljudima je psihofizički nemoguće integrirati se u ove i ovakve društvene odnose” rekao je njemački filozof Herbert Marcus u razgovoru sa Adornom, a RAF je upravo okupila mladež kojoj je oružana borba bila jedina realna alternativa nasilnom kapitalu. Njemačka omladina bilježi političku radikalizaciju jednog dijela njemačke omladine kasnih 60-tih godina, koja je porodila Frakciju Crvene armije (RAF), njemačku revolucionarnu terorističku jedinicu koju su osnovali Andreas Baader i Ulrike Meinhof, kao i slike potaknute ovom pričom.

Ulaz na retrospektivni program Raščlanjivanje historija je slobodan.

Retrospektivu Jean-Gabriel Periotovih filmova Raščlanjivanje historija organizuje Pravo Ljudski, u suradnji s Francuskim institutom u BiH, Ars Aevi i NED (Nacionalna fondacija za demokratiju iz Washingtona, DC).

festival.ba