Reprizno izvođenje pozorišnog projekta “Rod i dom” na sceni Teatra Kabare Tuzla

Reprizno izvođenje pozorišnog projekta “Rod i dom” na sceni Teatra Kabare Tuzla 02/05/2017

Teatar kabare Tuzla, u koprodukciji sa Akademijom dramskih umjetnosti Tuzla i Centrom za kulturu Zavidovići,  je  30.9.2016 godine realizirao pozorišni projekat “Rod i dom” Safeta Sijarića u dramatizaciji Hasana Džafića, a u režiji Vlade Keroševića. Predstava je ujedno i praizvedba ovog teksta monodrame, čiji glavni lik Arslana Šipovčanina tumači Irfan Kasumović.

rod i domDo sada je predstava “Rod i dom” zabilježila niz izvođenja i gostovanja te nakon premijere u Tuzli i gostovanja u Kaknju, Živinicama, Zavidovićima i Maglaju ponovo je na sceni Teatra Kabare Tuzla u petak 05.05.2017.god. sa početkom u 19:30 sati.

“Rod i dom” Safeta Sijarića u dramatizaciji Hasana Džafića je drama koja kroz komične situacije, običaje i tradiciju priča tragičnu ljubav Arslana Šipovčanina prema Saniji, ženi njegovoga brata. Život i priča Sanije i Arslana sadrži niz komičnih, životnih i tragičnih slika koje sigurno nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Monodrama je o čovjeku iz Sandžaka, ali je itekako priča o metafizici i identitetu čovjeka.

Tehničku ekipu sačinjavaju: Ademir Omerćehajić, ton i svjetlo majstor, Elvis Sivčević, muzika, Robert Andrejaš, fotografija, Damir Pirić, dizajn propagandnog materijala i Šefika Hukić, garderoberka. Bitno je istaći da mentorstvo i režiju projekta potpisuje Vlado Kerošević, redovni profesor ADU Tuzla.

Razlozi za rad na ovom obliku pozorišne predstave i na ovoj tematici je sigurno najveći test za jednoga glumca i povod da se vrate na scenu one  ljudske vrijednosti koje su danas skoro zaboravljeni pojmovi. Mlade generacije trebaju vidjeti kako se nekad živjelo, po kojim principima su naši očevi odgajani i da tradicija ima lice i naličje. Na neki način, ovo je predstava o prošlim vremenima ali i o nama danas.

Cijena ulaznice je 7KM, za studente 5KM. Ulaznice možete rezervisati na brojeve telefona: 035/264-733 i 061/ 267 579 ili putem facebook stranice Teatra Kabare Tuzla.


U subotu 06.05.2017.god u 19:00 sati “Rod i dom” gostuje u BKC “Alija Izetbegović” u Kalesiji. Nakon čega učestvuje i na dva bh. pozorišna festivala.

Srijeda 10.05.2017.god u 22:00 sata,  “Rod i dom” se izvodi na sceni Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici u sklopu pratećeg programa XVI Festivala BH drame u Zenici.

Utorak 23.05.2017.god “Rod i dom” je na sceni Narodnog pozorišta RS u Banja Luci u takmičarskom programu Festivala monodrame mladog glumca.

festival.ba