Sarajevo | Muzička akademija pripremila dva koncerta klasične muzike

Sarajevo | Muzička akademija pripremila dva koncerta klasične muzike 21/06/2016

Danas će se u prostorijama koncertne sale Srednje muzičke škole i u Domu OS BiH u Sarajevu održati dva koncertna događaja.

Prvi koncert pod nazivom “Klavirski duo” zakazan je za 18:00 sati, a na njemu će se predstaviti eminentne pijanistice s njujorškom adresom, Milica Jelača Jovanović i Marija Ilić.

Pijanistice namjeravaju izvesti inspirativan i za sarajevski koncertni repertoar neuobičajen program posvećen svirci za klavir 4-ručno te dva klavira.  Tako će publika dobiti  priliku uživati u ostvarenjima J. S. Bacha, A. Vrebalova, I. Karače, W. Bolcoma, W. Lutosalvskog i drugih poznatih kompozitora.

Drugi koncert povodom Svjetskog dana muzike Akademija organizira u saradnji s Asocijacijom studenata Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu. Talentirani studenti insturmentalnih odsjeka se organzacijom koncerta pridružuju svjetskim tokovima, čime svakako ukazuju da bosanskohercegovačka javnost može računati na kreativnost i talentiranost mladih generacija.

Raznovrstan program sačinjavaju djela najvećih svjetskih kompozitora poput D. Poppera, M. Ravela, L. van Beethovena, A. Rozmana, W. A. Mozarta, E. Bozze, B. Martinua, W. Siegela, ali i mladog bosanskohercegovačkog kompozitora Tonija Toplana. Kvalitetnih interpretacija zasigurno neće nedostajati, a što su zaista pripremili studenti Akademije povodom Svjetskog dana muzike imate priliku uvjeriti se u Domu OS BiH s početkom u 20:00 sati.

Ulaz na oba koncerta je slobodan.

festival.ba