Sarajevo na crvenom tepihu

Sarajevo na crvenom tepihu 16/08/2016

Glavni grad Bosne i Hercegovine potpuno je prekriven tragovima Sarajevo Film Festivala. Po cijelom gradu vidljivi su rekviziti crvene boje, kao i poruke sponzora.

Grad obiluje velikim brojem turista koji su pozitivno iznenađeni kvalitetom i programom 22. Sarajevo Film Festivala. Za vrijeme najvećeg festivala u regionu grad je zaista dobio novu dimenziju, svjetsku.

U popodnevnim satima održan je drugi po redu DocuCorner ovogodišnjeg SFF-a na kojem su učesnici diskutovali o četiri dokumentarna filma iz takmičarskog dijela koja su se prikazala drugog dana festivala, i to filmovi: “Zid smrti i tako to”, “Drums of Resistance”, “My own private war” i “A mere Breath”.

U okviru takmičarskog programa igranog filma, sinoć je u Narodnom pozorištu prikazan film “Tarta” režisera Cemila Ağacıklıoğlua iz Turske. Flim je priča o Tariku koji je zanesen snovima i ambicijama te se opterećuje velikim dugovima. Nakon što se aktiviraju nalozi za zapljenu njegove kuće i poslovnog prostora, Tarikov život se raspada i on dolazi na ivicu razvoda sa svojom ženom. Iako pod velikim pritiskom utjerivača dugova, Tarik je odlučan da se ne preda i da se bori do samoga kraja. Ali puno toga je izvan Tarikove kontrole, pa kriza u njegovoj branši remeti njegove planove. Prodaja zemlje koju posjeduje u svom rodnom gradu Tarikova je posljednja šansa.

U takmičarskom dijelu dokumentarnog filma prikazana su ukupno četri filma i to, “Kino otok” film režisera Ivana Ramljaka iz Hrvatske. Zatim film “Cinema, mon amour” režisera Alexandru Belca iz Rumunije.

U večernjim satima svjetsku premijeru je imao film ” Svetlana” režisera Pere Pavlovića iz Bosne i Hercegovine koji je izazvao jake pozitivne reakcije kod publike. Premijeri filma su prisustvovali i glumci koji su zadobili simpatije publike prvim kadrom u filmu.

Regionalnu premijeru imao je film “The Dazzling Light of Sunset” režiserke Salome Jashi iz Gruzije.

Više o dokumentarnim filmovima publika će imati priliku saznati danas na DocuCorneru .

festival.ba