Ufurani, zaljubljeni i animirani – Večeras počinje Zumiraj prava program za mlade

Ufurani, zaljubljeni i animirani – Večeras počinje Zumiraj prava program za mlade 11/11/2016

Treći dan na 11. Pravo Ljudski Film Festivalu ujedno je i dan otvaranja Zumiraj prava festivala za mlade. Baza zumiraj prava je Art Kino Kriterion, u kojem će biti prikazano 37 svjetski nagrađivanih filmova kroz 5 programskih sekcija. Ne-toliko-ufurani Zumiraj prava festival za mlade u 20:00 sati otvara film “Ufurani” autora Oliviera Babineta.

Zumiraj prava festival za mlade sljedeća tri dana Sarajevskoj publici donosi čak 21 animirani film, uključujući posebnu retrospektivu istočnoevropskog animiranog filma, i program animiranih filmova Zumići namjenjen najmlađoj publici, i Zumiraj ljubav kroz strip radionicu za mlade. Na programu su također neki od najvećih kreativnih dokumentarnih filmova posljednje godine, kao i radovi mladih autora i autorica sa regionalnih filmskih škola.

Petak na glavnom programu 11. Pravo Ljudski Film Festivala počinje kroasanima: odnosno, doručkom i otvorenim predavanjem na temu “Leksikon govora o novim autorima i autoricama”. Na prvom od tri dokumentarna jutra na Festivalu u 11h publika će razgovarati sa Selmom Doborac, Johannesom Gierlinerom, Dianom Toucedo i Stefanom Weinertom – autorima i autoricama filmova na ovogodišnjem izdanju.

 

Takmičarski program extra muros u Kinu Meeting Point nastavlja se u 16:00 sati sa filmom “Kraj svijeta” Monike Pawluczuk, a u 18:00 sati “Solarom” Manuela Abramovicha. “Kraj svijeta” vizuelno romantična je priča o usamljenim ljudima u velikom gradu koji se međusobno pokušavaju pronaći. “Solar” je nevjerovatna priča o Flaviu Cabobiancu koji je sa 10 godina objavio knjigu “Dolazim sa sunca” i time sebe proglasio vijesnikom sa drugih planeta. Dvadeset godina poslije, Flavio odlučuje ponovno izdati knjigu te postati dijelom dokumentarnog filma o svojoj priči.

Na re:versus programu treći dan festivala dolazi film “Havarija” Philipa Scheffnera. Film priča o 14. septembru 2012. godine, danu kada kruzer Morska avantura Španskom obalnom spasilačkom centru prijavljuje na otvorenom moru plutajući čamac sa 13 osoba.  “Havarija” je na programu u 18:00 sati u Ars Aeviju.

Za one sa drugim i dugim planovima za petak naveče, program kratkih filmova u 20:00 sati u galeriji Duplex 100m2 spremio je 4 kratka filma. Publika će imati priliku pogledati neke od najradikalnijih kratkih filmova na Festivalu, kao i prisustvovati otvorenom razgovoru  sa autoricom Dianom Toucedo.

Oni koji to prošle godine nisu stigli uraditi imaće priliku ponovno pogledati film “Ovo nije kućni video” autorice Chantal Akerman, kao i film “Poklon iz prošlosti” Egipatske autorice Kawtar Younis, a na posebnom programu Ove kuće je izgradila velika želja. “Poklon iz prošlosti” na programu je u 20:00 sati  u Ars Aeviju, a film “Chantal Akerman” u 22:00 sata u Kinu Meeting Point.

Treći dan 11. izdanja, prije noći beskonačnog plesa završava, na programu Zumiraj dokumentarni film Zumiraj prava festivala za mlade zatvara film poznatog svjetskog redatelja Erika Gandinija “Švedska teorija ljubavi”. Ovaj film otvara koncept ovogodišnjeg izdanja Festivala za mlade, odnosno ljubav – u svakom najjednostavnijem smislu.

Ulaz na sve projekcije na 11. Pravo Ljudski Film Festivalu je slobodan.

Više o programu i programskim sadržajima saznajte na pravoljudski.org.