Večeras koncert kvarteta Music for Peace

Večeras koncert kvarteta Music for Peace 28/04/2017

Kvartet Music for Peace kojeg predvode pijanistica Maria Nemtsova i saksofonista Vitaly Vatulya na regionalnoj je turneji u okviru koje će nastupiti u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Hrvatskoj.

Do sada su koncerti kvarteta kojeg čine i violinista Artiom Shiskov i čelista Evgeny Rumyantsev održani u Novom Sadu i Beogradu, a turneja će biti zaključena koncertima u Splitu i Zagrebu, dok će u Bosni i Hercegovini biti održana dva koncerta, u Banjoj Luci i Sarajevu.

Članovi kvarteta do sada su nastupali u dvoranama poput njujorškog Carnegie Halla, osvojili brojne značajne svjetske nagrade poput Rumyantseva koji je bio laureat Čajkovski takmičenja 2007. godine i pobjednik međunarodnog takmičenja Aram Hačaturijan ili dua Nemtsova/Vatulya koji je 2015. osvojio prvu nagradu na italijanskom takmičenju Marco Fiorindo. Nastupali su u Evropi, Aziji i Americi, a na sarajevskom koncertu izvest će djela Hendela, Ravela, Šostakoviča i Rabla, kao i djela Resanovicha, Crumba i Yoshimatsua.

Koncert će biti održan u Bošnjačkom institutu večeras s početkom u 20:00 sati, dok će u toku dana muzičari održati i radionicu namijenjenu studentima muzike. Ulaz na koncert je besplatan.

festival.ba