Večeras na repertoaru 56. Festivala MESS

Večeras na repertoaru 56. Festivala MESS 02/10/2016

Nakon što su sinoć odigrane predstave “Dom Eros Vjera” i “Konferencija ptica”, danas će publika moći pogledati predstavu iz Velike Britanije “Iza kulisa biskvit zemlje”, kao  i “Projekta Pravda”, Regionalne pozorišna platforma koju čine akademije iz šest država regiona.

Domaćoj teatarskoj publici će se uz podršku British Councila u Bosni i Hercegovini večeras predstaviti i britanska produkcija Touretteshero sa predstavom “Iza kulisa biskvit zemlje“. Autorica Jess Thom ima Touretteov sindrom, poremećaj zbog kojeg 16.000 puta dnevno ponovi riječ “biskvit”. To neobično neurološko stanje omogućava joj da ima jedinstven pogled na život, pogled koji ona sad prezentira svijetu. Ova solo-predstava dvaju žena kombinira komediju, lutkarstvo, pjesmu i nevjerovatne tikove kako bi istražila spontanost, kreativnost, invalidnost i sve ono što nikad ne biste ni pomislili da bi vas moglo nasmijati. Jess neurološki nije u stanju držati se teksta te je stoga nemoguće imati dvije iste predstave. I tu počinje sva zabava. Predstava će igrati na sceni Pozorišta mladih sa početkom u 20:00 sati.

 

Od 18:00 sati na sceni Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo, publici će se predstaviti i drugi dio “Projekta Pravda”. Regionalna pozorišna platforma koju čine akademije iz šest država regiona nastala je u junu 2013. godine, a tokom 2015. i 2016. godine sedam je umjetničkih timova na partnerskim akademijama pripremalo dramske komade, koji su objedinjeni pod zajedničkim naziv “Projekt: Pravda“.

Kompletan program 56. Internacionalnog teatarskog festivala MESS dostupan je na www.mess.ba, dok se kupovina ulaznica može izvršiti u festivalskom box officeu u BKC-u svakim danom od 10:00 do 19:00 sati.

festival.ba