Visoko: festival Dani Avde Smailovića

29/01/2016

DASU „Kulturnom centru Prijeko“ u Visokom i ove godine biti će održan muzički festival Dani Avde Smailovića. Festival će trajati od 09. do 13. maja 2016. godine.

Avdo Smailović jedan je od značanijih visočkih kompozitora. Muzičko obrazovanje započinje 1948. godine u Sarajevu, gdje završava srednju muzičku školu i muzički odsjek na Višoj pedagoškoj školi. Nako toga upisuje se na nastavnički odsjek na Muzičkoj akademiji, a na Akademiji za glasbo u Ljubljani 1968. je diplomirao iz kompozicije.
Njegova djela ostavila su traga u periodu 1950- 1970.-ta. “Onog momenta kada sam ugledao Avdu Smailovića, kompozitora djela koje mi je poslao u Milano, bilo mi je jasno odakle potiče sva ona energija i snaga koja izbija iz svakog takta Končertina. To je ozbiljna, čvrsto sabijena muzika, odraz duše i osjećanja njenog autora, a ne samo proizvod razmišljanja. To je u svakom smislu muzika evropskog nivoa sa okusom narodnog muzičkog materijala u sebi, otvorena i iskrena…” ( Američki dirigent Denis Burk, “Večernje novine”, 1966.)

U sklopu festivala Dani Avde Smailovića započeta je i realizacija projekta „Opus Avde Smailovića“ koji ima za cilj prikupljanje svih notnih zapisa iz opusa visočkog kompozitora. Komponovao je solističku, instrumentalnu, horsku, kamernu i simfonijsku muziku.

festival.ba